Els 849 rastrejadors de covid-19 contractats per Ferroser, del grup Ferrovial, per donar servei al Departament de Salut s’han quedat sense feina, després que el 31 de gener es donés per finalitzada la subcontractació. Carolina Soto-Aliaga, integrant de la secció sindical IAC-CATAC a Ferroser, ha assegurat en una entrevista al programa ‘reset’, de betevé, que s’han sentit “utilitzats” com a “conillets d’Índies” per part de Salut.

Condicions laborals precàries

“El 90 % dels treballadors som un perfil d’estudiants de carreres superiors“, ha afirmat Soto-Aliaga, “amb la qual cosa som suficientment intel·ligents per fer aquesta feina”. Alhora, però, ha afegit que aquesta condició fa que estiguin també “suficientment necessitats per acceptar condicions laborals totalment precàries“.

El 90 % dels treballadors som estudiants de carreres superiors, suficientment intel·ligents per fer aquesta feina, però prou necessitats per acceptar condicions laborals precàries
Carolina Soto-Aliaga, integrant de la secció sindical IAC-CATAC a Ferroser

Errors de l’aplicació

La representant d’IAC-CATAC també ha lamentat que han patit les conseqüències dels “errors de l’aplicació i d’organització”, que han motivat diverses queixes sobre la feina dels rastrejadors. Segons Soto-Aliaga, “totes les crítiques mai se’ns han pogut atribuir a la plantilla”, sinó que eren sobre el mal funcionament de l’aplicació. En aquest sentit, subratlla que “era responsabilitat del Departament de Salut” i que “no ha fet res per arreglar-ho”.

La portaveu sindical també ha posat de manifest que els treballadors han “informat reiteradament tant el Departament de Salut, com Ferroser” de les diverses “incidències” que detectaven, però que “no se’ns ha fet cas”, fins al punt que han estat “assumint els errors” des de la plantilla. Soto-Aliaga s’ha mostrat contrariada pel fet que “després de tots aquests errors comencen de nou, amb una aplicació nova, amb un sistema molt millor, i ens deixen a nosaltres enrere“.

Demanen la subrogació

Per tot plegat, IAC-CATAC advoca per la subrogació dels treballadors de Ferroser per al nou servei de rastreig que posarà en marxa l’Agència de Salut Pública de Catalunya. “És totalment legal i possible en els àmbits administratiu, laboral i polític”, ha assegurat Soto-Aliaga. La representant sindical ha defensat que “és la millor opció”, alhora que ha criticat el fet que “el Departament de Salut té 849 persones al carrer i encara no s’ha reunit amb nosaltres”.