El programa de ràdio ‘Gigantes y molinos’ del Club Social Cap Endavant de la Fundació AREP és un projecte de ràdio inclusiva i comunitària que impulsa des del 2018 la Fundació AREP. El projecte ha rebut el Premi Sant Andreu 2020 com a millor projecte d’entitats per la seva tasca social, ja que el programa està escrit i conduït per persones amb problemes de salut mental.

Una iniciativa per trencar estigmes

El projecte Safareig: ràdio, veu i comunitat va començar com una activitat més d’un grup d’usuaris d’AREP participants al club social de l’entitat. La idea era realitzar un programa de ràdio perquè els voluntaris poguessin parlar de temes del seu interès. A poc a poc, el projecte va anar creixent i incorporant més persones interessades en l’activitat. Fins al moment, hi han participat una quinzena d’usuaris d’AREP.

El col·lectiu es reuneix un cop per setmana a l’Ateneu l’Harmonia per preparar el programa ‘Gigantes y molinos’. L’objectiu és que els usuaris del projecte tinguin un espai on comunicar-se entre ells, treballar en equip i també passar-s’ho bé fent una activitat que els agrada.

El fet de fer ràdio sense un enfocament terapèutic ni dins de la salut mental els permet accedir a espais on normalment no poden entrar.
Adrián Pulpillo, educador de la Fundació AREP

Un magazín mensual en un estudi professional

El programa de ràdio es grava a l’estudi de Ràdio Fabra, situat a la Nau Central del recinte de Fabra i Coats. Té una periodicitat mensual, dura uns 60 minuts, està inclòs en la programació de l’emissora i es pot escoltar en format de podcast. ‘Gigantes y molinos’ és un magazín que inclou entrevistes a personatges mediàtics, seccions de música, cinema, feminisme, esports, etc.

Els promotors de la iniciativa voldrien que altres entitats i associacions copiessin l’experiència i es pogués crear una xarxa entre totes les iniciatives. De fet, molt anterior a aquest projecte és Ràdio Nikosia, que emet des de Ràdio Contrabanda, un projecte cofundat per Martín Correa a partir de l’experiència de LT 22 Radio La Colifata, la ràdio dels interns i exinterns de l’hospital Borda de Buenos Aires. Des del 1991 es tracta de la primera ràdio conduïda per pacients d’un psiquiàtric que ha inspirat una trentena de ràdios més a tot el món fetes per persones amb algun diagnòstic de trastorn mental.