Aula d'una escola

Després de la retirada de la pancarta del Palau de la Generalitat, la polèmica dels llaços grocs continua. Ara són les escoles i instituts que estan en el punt de mira de la Junta Electoral Central. Aquest divendres, diversos agents dels Mossos d’Esquadra han entrat a centres educatius de Catalunya per retirar llaços grocs i simbologia partidista. D’aquesta manera la policia catalana ha donat compliment a l’ordre de la Junta Electoral Central que els obliga a retirar aquests símbols.

Segons han difós diverses persones per les xarxes, els agents han entrat a l’Institut de les Borges Blanques o al de Caldes d’Estrac, entre altres. Però, segons la informació que tenen els sindicats, els Mossos d’Esquadra no van accedir a cap centre educatiu de Barcelona. 

Els sindicats USTEC-STES i la Intersindical critiquen la presència de Mossos d’Esquadra a les escoles per retirar llaços grocs i simbologia que pugui considerar-se partidista. USTEC-STEs ha lamentat que la Junta Electoral Central “no garanteix cap neutralitat” i afirma que amb la seva actuació només busca demostrar que el 155  encara funciona contra les institucions catalanes.

A través d’un comunicat, Intersindical-CSC ha lamentat l’entrada dels agents i han condemnat la irrupció de la policia, així com la “persecució ideològica dels docents independentistes”. També ha demanat explicacions al conseller d’Interior, Miquel Buch, i al d’Educació, Josep Bargalló, pel que considera una pràctica “abusiva i intimidatòria”. També USTEC-STES ha exigit explicacions, i ha criticat la passivitat per part del Departament d’Educació.

Bargalló defensa la neutralitat política de les escoles catalanes

El màxim responsable del Departament d’Educació, Josep Bargalló, ha volgut mostrar a través de les xarxes tot el seu suport a la comunitat educativa. El conseller afirma que al seu entendre la Junta Electoral Central i la Fiscalia s’han excedit en les seves funcions ordenant “posar en el punt de mira” escoles on hi havia elements “que no són de simbologia partidista”. Bargalló ha defensat també que el sistema educatiu de Catalunya actua amb estricta neutralitat política.

El conseller ha  reclamat que cal respectar els centres educatius com a espais de convivència i anuncia que si en algun cas l’actuació per fer efectiu el requeriment de la Junta Electoral Central ha estat feta “indegudament” i la direcció del centre en qüestió els ho comunica, s’adoptaran les mesures pertinents.

Els Mossos també entren a quatre departaments de la Generalitat

Els agents dels Mossos d’Esquadra també van entrar aquest divendres a la tarda a almenys quatre departaments de la Generalitat per retirar llaços grocs o simbologia que pogués ser partidista.  A la conselleria de Justícia, els mossos van retirar diversos cartells que els treballadors havien penjat a les finestres amb la paraula “groc”, així com un full en què es podia llegir “censurat”. Al Departament d’Agricultura també van retirar objectes de color groc com ara verdures o tractors, que els treballadors havien col·locat a la façana.