La remunicipalització de l’aigua ha estat el centre de la Jornada Internacional per l’Aigua Pública i Democràtica que s’ha celebrat a Barcelona. Diferents plataformes europees i ciutats que lluiten per aconseguir una gestió pública de l’aigua han compartit experiències i han debatut els diferents models de gestió.

Barcelona espera ara que el Tribunal Suprem ratifiqui la sentència dels TSJC que anul·la la gestió de l’empresa que opera l’aigua a la ciutat. El govern municipal assegura que és clau recuperar la gestió pública de l’aigua a la ciutat i, de retruc, 200 milions d’euros que ha pagat la ciutadania. “És l’opció més eficient, més sostenible, més assequible i de major qualitat”, assegura el regidor d’Aigua i Energia, Eloi Badia.

A més, ha afegit que “ja no hi ha excuses per fer un pas endavant i un compromís ferm de gestió pública. La privada només ens ha portat disgustos i judicialització excessiva”, ha conclòs. Barcelona s’emmiralla ara en la gestió de l’aigua que fan a París, Berlín, Milà i Budapest, i forma part de l’associació pública d’operadors europeus, que ha assistit a la jornada.

Altres remunicipalitzacions a Catalunya

Terrassa va aconseguir fa uns mesos remunicipalitzar la gestió de l’aigua. Asseguren que va ser un camí llarg, però finalment el Ple de l’Ajuntament, per majoria absoluta, va aprovar la mesura. Ara posen la seva experiència a disposició de tots els municipis que vulguin seguir el seu camí. També Osona ha creat una empresa pública de l’aigua al consell comarcal, i a Salt es treballa per poder seguir els mateixos passos.

Barcelona, dins les Comunitats Blaves

A més, Barcelona s’ha unit a les anomenades Comunitats Blaves dins del Blue planet project, una aliança internacional de ciutats, nascuda al Canadà, que lluita contra la privatització d’aquest recurs natural. La idea és apoderar els municipis perquè puguin evitar o revertir la privatització d’aquest bé natural. Amb la incorporació a aquest projecte, Barcelona es compromet al dret humà a l’aigua, a promocionar l’ús d’aigua d’aixeta i no promocionar l’aigua embotellada, com ja es fa dins de l’Ajuntament, i a promoure la gestió pública.

Compromís per l’aigua pública i democràtica

Des del moviment per l’aigua pública i democràtica s’ha creat el Compromís de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, en què més de 200 entitats exigeixen que la gestió de l’aigua dels 22 municipis de l’AMB sigui pública i democràtica.

“Pensem que fins ara la gestió ha estat opaca i irregular i comencem a obrir un nou camí”, explica Míriam Planas, d’Aigua És Vida i impulsora del Compromís per l’Aigua Pública i Democràtica. També estan pendents de la resolució del Tribunal Suprem, però explica que tan bon punt arribi, aturaran les adhesions al compromís. Amb l’inici de la campanya electoral municipal, Planas creu que aquest és l’any en què es decidirà la gestió de l’aigua a Barcelona. Demanaran als partits que en campanya es comprometin a defensar que la gestió sigui pública, que es creï un observatori ciutadà per poder decidir sobre els temes de l’aigua a l’AMB i que es posin els ecosistemes al centre de les polítiques d’aigua.