En la interlocutòria, el magistrat considera que hi ha un “greu” risc de fuga que es deriva de la gravetat de la possible pena a què s’enfronten. Creu, a més, que el risc s’agreuja encara més pel que qualifica de “clara insurrecció a les decisions de l’autoritat judicial” dels encausats i pel fet que disposen d’un ampli col·lectiu de suport “en condicions de presar un suport eficaç”.

Llarena també sosté que hi ha risc de reiteració delictiva, fins i tot en el cas de Bassa i Forcadell. Sosté que renunciar a l’acta de diputades no allunya la possibilitat que continuïn impulsant els seus objectius “sense respecte a les normes penals”, ni exclou que puguin donar suport a la causa des d’àmbits diferents al parlamentari.

Llarena apunta també que el que en un moment eren sospites “són avui indicis racionals i ferms” de la possible comissió del delicte. Pel que fa a la “impossibilitat material” que Jordi Turull acudeixi aquest dissabte a la sessió d’investidura del Parlament, el magistrat considera que els seus drets polítics no són preeminents als que es busca preservar amb la presó provisional.

Amb aquesta resolució, Pablo Llarena dona la raó a la fiscalia, que havia demanat presó incondicional per als cinc compareixents. El magistrat ha convocat aquesta audiència breu tot i que cap de les parts ho havia sol·licitat, en virtut de l’article 505 de la Llei d’Enjudiciament criminal. La compareixença s’ha fet de manera conjunta, amb la presència de tots cinc, i s’ha allargat durant dues hores. Marta Rovira, que també hi estava citada, no ha comparegut i ha anunciat que ha marxat “camí de l’exili”.

Possible suspensió

Enviar-los a la presó, és un pas més cap a una possible suspensió de càrrecs públics si es compleixen tres requisits. A més de trobar-se privats de llibertat, se’ls ha de processar necessàriament per rebel·lió, una decisió que també coneixeran aquest divendres al matí. La interlocutòria de processament, però, ha de ser ferma, és a dir, quan cap part no la pugui recórrer. La suspensió afectaria Turull, Rull i Romeva, que encara mantenen l’acta de diputats.

Tots sis tenien ja mesures cautelars imposades. Els consellers destituïts pel 155, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa es trobaven en llibertat provisional després de passar 32 nits a la presó.   En el cas de Carme Forcadell, estava en llibertat condicional després d’estar una nit a la presó i abonar una fiança de 150.000. Pel que fa a Marta Rovira, que aquest divendres no ha comparegut, va poder esquivar l’entrada en un centre penitenciari abonant una fiança de 60.000 euros.

La fiscalia demana la detenció internacional de Rovira

En la mateixa vista breu per revisar les mesures cautelars, la fiscalia ha sol·licitat al magistrat Pablo Llarena que activi una ordre internacional de detenció i l’ingrés a presó incondicional de Marta Rovira per la seva incompareixença. A més, com ja va anunciar, també ha demanat reactivar la resta d’ordres de detenció pels processats que estan a l’estranger, és a dir, Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Anna Gabriel.

L’audiència breu s’ha convocat coincidint amb el dia en què s’ha comunicat a les defenses de tots els investigats si se’ls envia a judici i per quins delictes. Pablo Llarena ha decidit processar 25 persones. D’aquestes, a 13 les acusa de rebel·lió.

Camí d’Estremera i d’Alcalà Meco

Poc després de les 20 h d’aquest divendres, sis furgonetes policials han sortit de l’Audiència Nacional camí de les presons d’Estremera i d’Alcalà Meco.

Un cop coneguda la resolució, les reaccions a la xarxa no s’han fet esperar, tampoc per part dels mateixos que havien d’anar a la presó, que han pogut penjar els darrers tuits.