Amnistia Internacional denuncia una investigació deficient sobre les morts per covid-19 a les residències. L’organització considera que “les autoritats han incomplert l’obligació d’investigar de forma exhaustiva i adequada les vulneracions del dreta a la vida a les residències” i conclou que “no s’està garantint la veritat per a les víctimes, s’està estenent la impunitat“.

L’organització internacional ha recollit en una investigació el que considera una actuació deficient del Ministeri Fiscal. Per AI, la majoria de processos oberts “no compleixen amb els estàndards de drets humans sobre exhaustivitat i eficàcia que permetin l’esclariment de les circumstàncies”. En aquest sentit, l’organització internacional recull que el 90 % de les causes s’han arxivat sense que arribessin als tribunals. Un exemple n’és el cas de la Coordinadora de Residències 5+1, formada per familiars, un cas que es va tancar sense que prendre declaració als familiars ni als treballadors dels centres afectats.

És impossible que, de 35.000 morts a les residències que s’han produït des de l’inici de la pandèmia, no hi hagi cap tipus de responsabilitat ni política, ni penal ni civil
Eduard Martínez, Relacions Institucionals d’Amnistia Internacional Catalunya

Reclamen una comissió de la veritat

Més enllà de l’àmbit judicial, Amnistia també denuncia que s’han tancat “les poques comissions d’investigació obertes en alguns parlaments autonòmics” i que, les que s’han fet, són “investigacions parcials, que no asseguren un coneixement complet dels fets”. En aquest context, reclama als grups parlamentaris que es creï una comissió de la veritat al Congrés dels Diputats amb un triple objectiu: analitzar què va passar als centres de gent gran, donar resposta a les famílies i adoptar recomanacions perquè no torni a passar. També exigeix a la Fiscalia General de l’Estat i a les fiscalies provincials que es revisin tots els casos arxivats.

Aquest no és el primer informe que Amnistia Internacional fa sobre les residències. El desembre del 2020, l’organització ja va denunciar vulneracions del cinc drets: a la vida, a una mort digna, a la salut, a la vida familiar i privada. i a la no discriminació. Per evitar que es repetissin els errors comesos en la primera onada de la covid, va reclamar una llei concreta per gestionar la pandèmia als centres de gent gran.