El bitllet senzill ja es pot pagar amb targeta a totes les línies regulars dels autobusos de TMB, un pagament que també es pot fer a través de telèfons i rellotges intel·ligents. D’aquesta manera, Barcelona es converteix en la primera ciutat de l’estat en què s’implanta la venda electrònica a tota la xarxa de bus.

El sistema es va anunciar l’estiu del 2020 i s’ha anat estenent de manera progressiva fins a arribar al 100 % de la flota, 1.070 vehicles segons dades de TMB. L’empresa vol proporcionar així una “alternativa fàcil, pràctica i segura” als pagaments en efectiu i facilitar l’accés als vehicles als qui no en són usuaris habituals. A més, remarquen que també s’agilitza el servei, amb un temps d’aturada més breu a les parades.

La venda electrònica, també al metro?

Després del desplegament als autobusos, TMB i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) estudien ara implantar un sistema semblant al metro i a la resta dels transports ferroviaris. A més, segons l’operador de transports barceloní, la solució també es podria aplicar també a autobusos gestionats per altres empreses.

De moment, l’altre operador que ja opera amb un sistema de pagament amb targeta és Rodalies. En aquest cas, els usuaris han de passar la targeta al principi i al final del trajecte per determinar l’import a pagar, però no cal passar per les taquilles ni per les màquines d’autovenda.

Més de mig milió de bitllets venuts

Des que es va començar a desplegar el sistema als autobusos, fa vuit mesos, s’han venut més de 500.000 bitllets, segons dades facilitades per TMB. Per fer la compra, n’hi ha prou a apropar la targeta (de crèdit o dèbit), el telèfon o el rellotge intel·ligent al dispositiu lector. El viatger no té un bitllet físic, ja que la transacció electrònica serveix com a comprovant.

La venda de bitllets a bord dels autobusos es va suprimir el març del 2020 per la pandèmia de la covid-19, com a mesura per evitar el contacte dels usuaris amb els conductors. El primer pas va ser implantar-ne la compra a través del mòbil i amb un codi QR, una solució que va fer un pas més amb el desplegament del pagament amb targeta.