(ACN) El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha enviat aquest divendres al matí una carta als socis de l’entitat coincidint amb la celebració a Espanya del Dia de la Constitució. En un escrit fet des de la presó de Lledoners on està tancat des de fa més de dos anys, Cuixart assegura que “la Constitució que no defensa els drets dels seus conciutadans es converteix en una mordassa”. Considera que la Carta Magna espanyola també és “l’excusa ideal” per retallar drets fonamentals, i ha enviat -en la línia del que va dir en el judici del procés que el va condemnar a nou any de presó– una advertència a l’Estat: “No renunciarem mai al dret a l’autodeterminació”.

El president de l’entitat cultural també subratlla que la “persecució” dels qui qüestionen les lleis “contradiu l’esperit de qualsevol constitució democràtica”. A la missiva destaca també que “780 dies després que els poders de l’Estat ens empresonessin en nom de l’article 2 de la Constitució i en un dia com el d’avui, l’única cosa a celebrar és que seguim lluitant per la llibertat, la cultura i la defensa dels drets humans”.

Cuixart sentencia que la “farsa” ha quedat del tot “desemmascarada” i no només s’incompleix “sistemàticament” l’accés a drets constitucionals com l’habitatge, sinó que es condemna penalment la protesta “que permet protegir-los”, ara amb un nou decret per tallar l’accés a internet sobre la taula i en una “espiral de retallada de llibertats” que l’Estat justifica en la defensa de la “sagrada unitat d’Espanya”. Per tot plegat sosté que hi ha “una regressió democràtica en tota regla i del tot impròpia a la Unió Europea”.