Tres setmanes abans de tancar l’any, l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) denuncia que les agressions LGTBI-fòbiques continuen augmentant i que tenen fins a 61 incidències registrades només a Barcelona. De fet, segons les dades de l’OCH en aquest 2019 han augmentat entre un 35 % i un 40 % respecte l’any passat. Els tres districtes amb més casos reportats són l’Eixample, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc. Per això, l’OCH es reunirà amb els regidors per abordar les violències LGTBI-fòbiques.
La primera d’aquestes trobades serà el 18 de desembre amb el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra. L’objectiu és fer una anàlisi de la problemàtica i estudiar les respostes. El president de l’OHC, Eugeni Rodríguez, planteja parlar amb els responsables dels locals d’oci i festa nocturna perquè moltes de les agressions es produeixen de nit i en aquests entorns de festa. L’altre espai on també hi ha molts casos de violències contra el col·lectiu és el transport públic.
L’entitat ja va alertar a l’estiu que les agressions al col·lectiu s’havien disparat i aquesta tendència no ha millorat en els darrers mesos de l’any. En els darrers cinc mesos l’entitat ha registrat 17 casos més.
En el conjunt de Catalunya les incidències també han pujat, l’augment és del 27 % i la xifra total d’agressions reportades a l’Observatori s’enfila fins a les 143. Davant d’aquest escenari, Rodríguez ha reclamat la creació d’una taula amb el govern català, l’Ajuntament, les diputacions i els Mossos d’Esquadra.
“La legitimació del discurs de l’odi encoratja els agressors a seguir-hi”
El president de l’Observatori Contra l’Homofòbia assegura que la presència de l’extrema dreta al Congrés perpetua la legitimació del discurs de l’odi, que, a la vegada, encoratja les persones que agredeixen a fer-ho.
El perfil de la majoria de víctimes és un home gai o bisexual (un 59,4 %), de 35 anys de mitjana. Tot i això, l’informe detecta un increment significatiu de les incidències registrades cap a dones bisexuals o lesbianes (de set agressions al 2018 se n’han passat a 18). Aquest últim col·lectiu afectat representa un 12,58 % del total. L’agressor és en el 99 % dels casos un home jove.
Un recorregut judicial curt
De les 61 agressions a Barcelona l’OCH afirma que la meitat s’han denunciat. La majoria són agressions físiques, perquè les verbals no constitueixen cap delicte tret que es tracti d’una amenaça de mort. A banda, el recorregut judicial de les agressions denunciades sovint és curt. Perquè es tramitin per la via penal s’ha d’haver constituït un delicte i, a més, han d’haver identificat l’agressor, fet poc habitual. Els casos judicialitzats són sis.