L’assaig clínic presentat per la multinacional catalana Grifols s’ha denominat Ambar (Alzheimer Management by Albumin Replacement). Ha comptat amb la participació de 496 pacients i consisteix en la combinació de l’extracció periòdica de plasma i la seva substitució per una solució d’albúmina, en un procés que es coneix com a recanvi plasmàtic. El tractament es basa en la hipòtesi que la majoria de la proteïna ß-amiloide, que s’acumula al cervell de les persones amb alzheimer, circula en el plasma lligat a l’albúmina. D’aquesta manera, l’extracció d’aquest plasma podria desplaçar la ß-amiloide del cervell cap al plasma, cosa que limitaria l’impacte de la malaltia a les funcions cognitives del pacient.

Segons Grifols, els resultats han demostrat -amb significació estadística- que els pacients en estadi moderat de la malaltia han experimentat un alentiment del 61 % a la progressió de l’alzheimer en comparació amb els pacients del grup de control als quals s’ha administrat placebo. En els pacients beneficiats, la frenada de la malaltia ha millorat tant la capacitat cognitiva com de desenvolupament d’activitats quotidianes. “Estem molt contents amb els resultats tant per l’avanç que hem aconseguit com pel que representa per a la societat”, ha afirmat el president de Grifols, Víctor Grífols Roura. I ha afegit que “els resultats obren una nova era en el tractament de la malaltia.”

Ambar és un estudi clínic internacional, que ha comptat amb la participació de la Fundació ACE Barcelona, l’Alzheimer Treatment & Research Center i l’Alzheimer Disease Research Center, de la Universitat de Pittsburgh, als Estats Units. Grifols ha donat a conèixer els resultats de l’assaig clínic aquest dissabte en el congrés científic CTAD, a Barcelona. Aquesta investigació es va iniciar l’any 2012.

Rebot a la borsa

La notícia dels resultats de l’assaig clínic ha provocat que aquest dilluns les accions de la companyia catalana s’hagin disparat prop d’un 10 % a la borsa. En concret, han avançat un 9,7 %, fins a intercanviar-se les accions a un preu de 25,67 euros per títol a mig matí. Els guanys de Grifols han liderat les alces entre les empreses de l’Ibex-35.