L’Audrey i el seu marit es van perdre el 3 de novembre mentre feien una excursió pels Pirineus, entre Coma de Vaca i Núria. Un temporal de neu els va sorprendre i la dona va tenir una hipotèrmia greu que li va provocar una aturada cardíaca. Els bombers la van rescatar enmig d’unes condicions meteorològiques molt complicades i li van practicar maniobres sanitàries prehospitalàries.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va activar sis unitats (dos helicòpters medicalitzats) per assistir la dona abans que la ingressessin a l’Hospital Vall d’Hebron. L’Audrey va arribar a l’hospital amb una temperatura corporal de 18 graus.  A aquesta temperatura el cervell pot tolerar períodes d’aturada cardíaca durant un temps 10 vegades superior que a 37 graus.

La reanimació no es pot aturar en cap moment

Segons el protocol del Servei d’Emergències Mèdiques en cas d’hipotèrmia de grau IV, amb temperatura corporal d’entre 24 i 13 graus, cap afectat es pot considerar mort “fins que no estigui calent i mort”. El protocol marca iniciar la reanimació cardiopulmonar immediatament “amb la condició que un cop s’inicia, cal garantir que no s’atura en cap moment fins a l’arribada a l’hospital.

La hipotèrmia la va salvar

El següent pas és el trasllat urgent a l’hospital amb possibilitat d’ECMO. Aquesta tècnica serveix per reoxigenar els teixits i escalfar la pacient. La màquina fa circular la sang per fora de l’organisme, mentre els professionals mèdics seguien amb les maniobres de ressuscitació. “La hipotèrmia va estar a punt de causar la mort de l’Audrey però, alhora, també la va salvar, perquè ni l’organisme ni el cervell no es va deteriorar”, explica el doctor Eduard Argudo, de l’equip d’ECMO de l’Hospital Vall d’Hebron. Més de sis hores després, el seu cor va tornar a bategar de manera autònoma. La dona no té seqüeles neurològiques.

Es tracta del cas d’aturada cardíaca reanimada més prolongat a l’Estat i d’un dels més prolongats mai descrits al món. A més, és la primera vegada que a Espanya s’aplica amb èxit la tècnica ECMO per tractar la hipotèrmia accidental.