La detecció de metalls al terra de l’hort de Germanetes, situat a la cantonada dels carrers de Viladomat i del Consell de Cent, va obligar a tancar-lo el setembre passat. Des de llavors, les plantes sobreviuen en testos en un espai proper, mentre l’Ajuntament condiciona de nou el sòl contaminat.

Quan es van haver de retirar les plantes dels horts a correcuita, els veïns van salvar tot allò que van poder. Ho van posar en testos i ho van traslladar una cantonada més enllà, a Consell de Cent amb Calàbria, en un espai que van ocupar amb autorització municipal. Diuen que cal mantenir vives les plantes i que no volen renunciar a millorar els espais del barri, on hi ha poc verd: “és la salut, és l’aire i també hi ha una funció pedagògica molt important”, diu Marcelino Nuño, voluntari de l’associació Jardins d’Emma que es cuida de l’hort, “ensenyar-los a conèixer les plantes, a estimar-les i a treure’ls profit, ja sigui per bellesa, per menjar, per cosmètica o per medicina”.

Germanetes, lloc de trobada

La intenció dels veïns és poder tornar a traslladar l’hort a l’espai Germanetes. No perquè vulguin fer-hi un hort productiu, sinó perquè pensen que és bo tenir un espai per relacionar-se. Consideren que l’Eixample és un dels barris que més ho necessita, perquè hi ha pocs espais verds i molta gent gran que viu sola.

L’Ajuntament preveu que els veïns hi puguin tornar aquest mes de febrer. De moment, hi ha posat una capa de formigó i està acabant de posar-hi tanques. Té pendent col·locar unes jardineres a sobre del paviment perquè es puguin tornar a instal·lar els horts. El terra, de moment, no és apte per poder cultivar-hi res.

Habitatge i equipaments

L’hort de Germanetes està situat en l’espai conegut amb el mateix nom, entre els carrers del Consell de Cent, del Comte Borrell, de Viladomat i de la Diputació. A banda de l’hort, el terreny té un projecte urbanístic que contempla la construcció d’habitatges i equipaments: una escola bressol (a punt d’acabar-se), un institut (que ja està en funcionament), un casal de gent gran i 82 habitatges, 35 de lloguer social i 47 per a gent gran, que recentment s’han aturat.