L’elevat nombre de persones que han patit coronavirus durant els darrers mesos ha obligat els hospitals a prioritzar aquest tipus de pacients davant d’aquells que patien altres patologies. A poc a poc, els centres sanitaris han anat recuperant aquelles consultes i intervencions que s’havien deixat de banda. Precisament, davant del tancament d’unitats de psiquiatria, la Unitat d’Hospitalització Parcial a Domicili (UHPAD) ha ampliat el nombre de places disponibles, fins a les 24. D’aquesta manera, es pot realitzar l‘ingrés de pacients psiquiàtrics aguts en el seu mateix domicili.

La Maria va tenir un fill durant l’estat d’alarma. “Entre que les hormones fan de les seves i que no vaig poder tenir l’ajuda de la família, això va derivar en una depressió que no vaig saber gestionar“, comenta. Després que el seu marit detectés que alguna cosa anava malament, els professionals van determinar que la Maria patia una depressió postpart. Fa un mes que la van ingressar, però a casa seva. Des d’aleshores ha rebut la visita diària d’una psiquiatra i d’un infermer. Ara ja li donen l’alta, però encara seguirà en contacte amb ells. “El fet d’estar al domicili et permet veure com els símptomes interfereixen en el dia a dia del pacient”, explica Ana Martín, la seva psiquiatra. Durant les visites, “intervenim sobre les disfuncions que van apareixent”. En el cas de la Maria, comenta que era important aconseguir que estigués ocupada per deixar que la situació l’angoixes.

Preveuen un creixement de casos

La Unitat d’Hospitalització Parcial a Domicili és un projecte pioner de l’Hospital de Sant Pau i de CPB Serveis de Salut Mental que es va engegar ara fa quatre anys. Abans de la pandèmia atenia una quinzena de pacients, però durant el confinament s’han incrementat les places disponibles fins a 24 pel tancament d’unitats de psiquiatria. Ara, però, mantenen aquesta xifra davant la previsió que les seqüeles de l’estrès posttraumàtic derivades d’aquesta situació apareguin durant els pròxims mesos. “Els dispositius de salut mental estem preparats per atendre aquesta demanda”, assegura Núria Ribas, codirectora de l’UHPAD.

Els problemes de salut mental encara són un estigma en la nostra societat. Els professionals, però, recorden que cal contactar amb un especialista tan aviat com el pacient senti una sensació de desbordament. Un ràpid diagnòstic permetrà un tractament primerenc per evitar complicacions.