La fiscalia demana 30 anys de presó per a un matrimoni per enganyar presumptament un ancià malalt, al qual van convèncer per traslladar-se de Romania a Barcelona i van obligar a pidolar “en circumstàncies deplorables”, fins al punt que li va haver d’amputar una cama. També demana 21 anys per a un altre home que va seguir explotant la víctima temps després. Segons informa l’Agència EFE, es tracta d’una de les primeres vegades que arriba a judici un cas de tràfic d’éssers humans aplicat a la mendicitat, ja que normalment es vincula a delictes de prostitució.

El van portar enganyat de Romania

Els fets es remunten al setembre del 2016 quan el matrimoni va oferir a la víctima la possibilitat de mudar-se amb ells a Barcelona per guanyar “abundants diners”. L’home, que aleshores es trobava “vidu, sense fills, sense ocupació, sense subsidi econòmic, amb escassos recursos econòmics” i amb limitacions de moviment, va acceptar-ho. Però quan va arribar, li van treure el passaport per “sotmetre’l al seu control”, el va forçar a pidolar de dilluns a divendres de les sis del matí fins a les 10 de la nit, “sense cap descans ni comoditat”.

Els acusats portaven cada dia la víctima a punts turístics, sobretot, propers al carrer Gran de Gràcia, “el feien seure a terra amb un panell de cartró on expressava que demanava almoina, li posaven un got de plàstic per recollir els diners i li col·locaven al costat una cadira de rodes a la qual, per no tenir prou força, no podia pujar sense ajuda”.

El deixaven, apunta el fiscal, “sense documentació, sense aigua ni menjar suficients, sense descans i malalt”. La seva nutrició depenia, per tant, del que li donessin els vianants i, fins i tot, havia de fer les seves necessitats en una ampolla o bidó. L’home va estar en aquestes “condicions d’explotació i aïllament social” durant sis mesos entre la tardor del 2016 i l’hivern del 2017.

Van vendre l'”explotació de l’ancià” per 400 euros

En un moment donat, a l’estiu del 2017, el matrimoni “va vendre” per 400 euros l’explotació de l’ancià al tercer acusat, que va continuar forçant-lo a pidolar “amb idèntic tracte de menyspreu” durant al voltant d’un mes, fins que va ser finalment rescatat a final d’agost del 2018.
La policia va aconseguir rescatar la víctima després que, motivada pels dolors que patia, demanés auxili als transeünts i veïns, que van alertar els serveis assistencials. L’home va ser ingressat i, aquesta vegada, li van amputar cama esquerra a causa de la deterioració nutricional.

Els acusats estan en presó preventiva. I en l’escrit de qualificació provisional de la fiscalia, al qual ha tingut accés EFE, se’ls atribueix un delicte de tràfic d’éssers humans en concurs amb un altre de mendicitat, així com dos més de lesions, i els exigeix el pagament d’una multa de 90.000 euros i més de 134.000 euros com a indemnització.