El periodista Carles Garcia analitza al programa ‘reset’, de betevé, com serà aquesta primavera per a les persones que pateixen al·lèrgies. L’any passat es va detectar un descens de la contaminació ambiental i més dificultats per als qui tenen aversió al pol·len.

El que vam notar molt l’any passat va ser que, en tancar-ho tot, es van deixar de mantenir jardins“, ha explicat al ‘reset’ Jordina Belmonte, coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya. De totes maneres, també ha subratllat que “com que no podies sortir o, quan sorties, hi havia l’obligació de portar mascareta, la gent que pateix al·lèrgies no van tenir tanta molèstia“.

Normalitzar la mascareta

Tenint en compte això, Belmonte vaticina que potser les persones al·lèrgiques “prendran la decisió de sortir amb mascareta” o amb “unes ulleres per protegir els ulls”, especialment en “aquells dies de l’any en què es veuen més afectats“. Tot plegat, per “intentar procurar-se una millor qualitat de vida“, aprofitant el fet que “ara tots hem après que la gent, quan va amb mascareta, és per una cosa determinada i ja no se’ns fa tan rar“.

Ara que ja no se’ns fa tan rar veure gent amb mascareta, potser els al·lèrgics decidiran portar-la els dies en què ho passen pitjor”
Jordina Belmonte, coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya

La influència de la contaminació

Tot i que no hi ha evidències científiques concloents sobre la possible relació entre els al·lèrgens i la pol·lució, sí que hi ha estudis que indiquen que és un factor, si més no, influent. Segons Jordina Belmonte, la contaminació pot “alterar d’alguna manera” les persones amb al·lèrgia, amb una irritació de les mucoses i una reacció “més forta”. A més, diu, “en ambients contaminats, els grans de pol·len tenen més càrrega de proteïna al·lergògena“.

El nivell de pol·len “habitual”

Un altre factor decisiu és el nivell de pol·len. Belmonte creu que serà l’habitual i que, tot i que no n’hi haurà una quantitat “gaire elevada”, serà “suficient per causar problemes“. En aquest sentit, vaticina que aquesta serà una primavera normal per als al·lèrgics: “No els puc dir que no tindran al·lèrgies, però sembla que no serà complicada“, ha afirmat.

Els símptomes i el diagnòstic

Un altre símil entre les al·lèrgies i la covid-19 és que totes dues tenen símptomes que poden es confondre amb un refredat comú. Per això, el que recomanen els experts és “que la gent es diagnostiqui” de l’al·lèrgia. És a dir, que acudeixin a un al·lergòleg perquè “et digui quina planta és la que et fa mal“, diu Belmonte. D’aquesta manera, pots “aprendre a reconèixer-la i a veure com comencen a fer el brot que s’anirà transformant en una flor“, moment en què recomana “no aproximar-te a aquesta planta” per evitar complicacions.

Pots aprendre a reconèixer la planta que et fa mal per mantenir-te’n com més lluny millor, sobretot quan comenci a florir
Jordina Belmonte, coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya

Menys plàtans a Barcelona

Barcelona ara té molts menys plàtans que abans“, ha assegurat la coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya. Segons Belmonte, aquests arbres “tenen un pol·len molt al·lergògen” que provoca complicacions a “la major part” dels al·lèrgics de la ciutat de Barcelona. Per això, celebra que el govern municipal “ha canviat de vegades decisions sobre quines espècies plantar perquè això ho tenen integrat“, motiu pel qual considera que “els barcelonins tenen sort“.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a