La primavera 2021 comença a les 10:37 h d’aquest dissabte 20 de març i acabarà a les 05.32h del dia 21 de juny, dia del solstici i moment en el que començarà l’estiu. Seran en total 92 dies i 18 hores de primavera.

Dues superllunes durant la primavera

La primavera ens portarà dues superllunes: dues llunes plenes en les quals el nostre satèl·lit natural i la Terra es trobaran al perigeu, la distància més curta entre els dos i que serà inferior als 360.000 km.

Així, tant els dies 27 d’abril com el 28 de maig podrem gaudir d’aquest fenòmen astronòmic recurrent a casa nostra.

La primavera serà també l’estació de les pluges d’estels de les lírides i les aquàrides, que entre abril i maig “il·luminaran” el cel de Barcelona.

Dos eclipsis, però només un de visible a Barcelona

El dia 26 de maig hi haurà un eclipsi total de Lluna, però no serà visible a Barcelona. Només espodrà veure a l’est d’Àsia, austràlia, el Pacífic i Amèrica.

El 10 de juny sí que tindrem més sort i podrem gaudir parcialment d’un eclipsi anular de sol. Tot i ser un dels eclipsis més espectaculars que es poden veure, a Barcelona amb prou feines es podrà veure com l’ombra de la Terra taparà prop d’un 10% el disc solar.

Per veure l’espectacularitat d’aquest eclipsi anular haureu de viatjar (si la pandèmia ho permet) al nord de Canadà, Groenlàndia o Rússia.

Júpiter i Saturn, els amos del cel

Pel que fa a l’observació de planetes, la primavera vindrà marcada per Júpiter i Saturn.

El primer serà visible fàcilment ja de bon inici, quan també es podran veure Mart i Saturn. Aquest últim serà especialment visible a partir del maig i fins el final de la primavera, quan també començarà a veure’s amb claredat Venus.

El canvi d’hora que tant ens agrada

El diumenge 28 de març tindrem també el canvi horari que tanta vida dona a molta gent.

A les 2h de la matinada del diumenge 28 passaran a ser les 3h i guanyarem així una hora de llum solar a les tardes.

A partir d’aquell dia el sol es pondrà sempre més tard de les 20 h. Mitja vida per molta gent.