primavera 2022

La primavera 2022 ja és a tocar. La nova estació començarà a les 16.33 h d’aquest diumenge, 20 de març, i acabarà a les 11.14 h del dia 21 de juny, dia del solstici i moment en el qual començarà l’estiu. Seran en total 92 dies i 18 hores de primavera.

L’inici de la primavera a l’hemisferi nord està definit per l’instant en el qual la Terra passa pel punt de la seva òrbita des del qual el centre del Sol creua l’equador celeste en el seu moviment cap al nord. En definitiva, el dia que entra la primavera (l’equinocci de primavera) correspon amb el dia en el qual els rajos solars arriben directament a l’equador de la Terra, on fan un angle de 90 graus amb la superfície.

Quina és la causa de les estacions?

Quan això succeeix la durada del dia i la nit són molt similars, tot i que l’equilux, el moment en el qual la nit i el dia duren exactament 12 hores, es produeix uns dies abans.

Dos eclipsis: un de sol i l’altre de lluna

L’eclipsi solar es produirà el dia 30 d’abril i serà parcial. Malauradament, però, només es podrà veure al sud del Pacífic i al sud de l’Amèrica del Sud.

L’eclipsi de lluna es produirà el 16 de maig i serà visible a Europa, Àfrica i Amèrica. Es tractarà d’un eclipsi total. Per veure’l caldrà matinar, ja que la fase de totalitat s’iniciarà a les 5.26 h i finalitzarà a les 6.50 h. La primavera serà també l’estació de les pluja d’estels dels Lírids i els Aquàrids, que entre l’abril i el maig “il·luminaran” el cel de Barcelona.

El més rellevant del cel nocturn primaveral

Un cop s’hagi post el sol, durant la primavera, només es veurà el planeta Mercuri i tan sols entre mitjans d’abril i principi de maig. De matinada, en canvi, podrem contemplar Venus, Mart i Saturn durant tota l’estació i Júpiter des de mitjans d’abril. Els quatre planetes apareixeran aproximadament en línia mirant cap a l’est.

El canvi d’hora que tant ens agrada

El diumenge 27 de març tindrem també el canvi horari que tanta vida dona a molta gent. Les 2 h del diumenge 27 passaran a ser les 3 h i guanyarem així una hora de llum solar a les tardes. A partir d’aquell dia, el sol es pondrà sempre més tard de les 20 h, mitja vida per a molta gent.

Convé recordar que, malgrat que tant el Parlament Europeu com la Comissió s’han pronunciat a favor d’eliminar els canvis d’hora en el futur, de moment encara no s’ha pres una decisió definitiva.