primavera 2023 data quan comença

La primavera 2023 ja és aquí. Quina és la data en què engega la nova estació? La primavera comença a les 22.24 h d’aquest dilluns, 20 de març, i acabarà a les 16.58 h del dia 21 de juny, dia del solstici i moment en el qual començarà l’estiu. Seran en total 92 dies i una mica més de 17 hores de primavera. Els primers models ja apunten que serà una estació plujosa.

L’inici de la primavera del 2023 a l’hemisferi nord està definit per l’instant en el qual la Terra passa pel punt de la seva òrbita des del qual el centre del Sol creua l’equador celeste en el seu moviment cap al nord. En definitiva, el dia que entra la primavera (l’equinocci de primavera) correspon amb el dia en el qual els rajos solars arriben directament a l’equador de la Terra, on fan un angle de 90 graus amb la superfície.

Quan això succeeix la durada del dia i la nit són molt similars, tot i que l’equilux, el moment en el qual la nit i el dia duren exactament 12 hores, es produeix uns dies abans.

La primavera 2023 portarà dos eclipsis

L’eclipsi solar es produirà el dia 20 d’abril i serà total. Malauradament, però, només es podrà veure a Austràlia, el sud-est asiàtic i gran part de l’Antàrtida, ben lluny de Barcelona.

L’eclipsi de lluna es produirà el 5 de maig i serà visible a diversos països d’Àfrica, Àsia, Oceania i fins i tot Europa. Es tractarà d’un eclipsi penumbràtic. Des de Barcelona només es podrà veure durant uns minuts, just quan s’estigui acabant. Per veure’l caldrà mirar cap a l’est, en el moment en què la lluna surti per l’horitzó, a les 20.55 h. L’eclipsi acabarà a les 21.32 h. La primavera serà també l’estació de les pluges d’estels dels Lírids (el màxim arriba pels volts de Sant Jordi) i els Aquàrids (el pic s’assoleix entorn del 6 de maig), que entre l’abril i el maig “il·luminaran” el cel de Barcelona.

primavera 2023 data

El canvi d’hora que tant ens agrada

El diumenge 26 de març tindrem també el canvi horari que tanta vida dona a molta gent. Les 2 h del diumenge 26 passaran a ser les 3 h i guanyarem així una hora de llum solar a les tardes. A partir d’aquell dia, el sol es pondrà sempre més tard de les 20 h, mitja vida per a molta gent.

Convé recordar que, malgrat que tant el Parlament Europeu com la Comissió s’han pronunciat a favor d’eliminar els canvis d’hora en el futur, de moment encara no s’ha pres una decisió definitiva.