primavera ametllers florits Barcelona
Escolta aquesta notícia

La primavera del 2025 ja és aquí. La primavera astronòmica ha començat a les 10.01 h d’aquest dijous, 20 de març, i acabarà a les 22.42 h del dia 21 de juny, dia del solstici i moment en què començarà l’estiu, segons els càlculs de l’Observatori Astronòmic Nacional. Seran en total 92 dies i una mica més de 18 hores de primavera.

L’inici de la primavera del 2025 a l’hemisferi nord està definit per l’instant en què la Terra passa pel punt de la seva òrbita des del qual el centre del sol creua l’equador celeste en el moviment cap al nord.

Primavera

En definitiva, el dia que entra la primavera (l’equinocci de primavera) correspon al dia en què els rajos solars arriben directament a l’equador de la Terra, on fan un angle de 90 graus amb la superfície.

Quan això succeeix la durada del dia i la nit són molt similars, tot i que l’equilux, el moment en què la nit i el dia duren exactament 12 hores, es produeix uns dies abans.

La primavera 2025 portarà un eclipsi a Barcelona

Aquesta primavera ens portarà un eclipsi de sol, visible parcialment des de Barcelona. Serà el dissabte 29 de març quan, al voltant del migdia, la Lluna cobrirà parcialment el disc solar.

En el cas de Barcelona la superfície de sol coberta no arribarà al 15 %. L’eclipsi serà més visible a l’oest de la península i les illes Britàniques, on el sol quedarà cobert en una mica més del 30 %.

Pocs dies abans de l’arribada oficial de la primavera ja vam tenir un eclipsi total de Lluna, visible parcialment des de Barcelona. Va ser el dia 14 de març quan, pocs minuts abans de l’albada, la Lluna va quedar pràcticament coberta per l’ombra de la Terra.

La primavera és també l’estació de les pluges d’estels dels Lírids (el màxim arriba pels volts de Sant Jordi) i els Aquàrids (el pic s’assoleix entorn del 6 de maig), que entre l’abril i el maig “il·luminaran” el cel.

El canvi d’hora que tant ens agrada

El diumenge 30 de març tindrem també el canvi horari que dona tanta vida a molta gent. Les 2 h del diumenge 30 passaran a ser les 3 h i guanyarem així una hora de llum solar a les tardes. A partir d’aquell dia, el sol es pondrà sempre més tard de les 20 h, mitja vida per a molta gent.

Convé recordar que, malgrat que tant el Parlament Europeu com la Comissió s’han pronunciat a favor d’eliminar els canvis d’hora en el futur, de moment encara no s’ha pres una decisió definitiva.

La primavera s’entreveu plujosa

Cada cop tenim la batalla més perduda pel que fa a la temperatura, però la pluja podria ser la convidada de la primavera, en una de les estacions de l’any més propícies per a les regades a casa nostra.

Els models estacionals, en aquest sentit, aposten de moment per un trimestre amb temperatura més alta del que seria habitual, però també amb més pluja.

Tant el model americà de la NOAA com el del Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini s’encaminen cap a una primavera que podria ser més aviat plujosa. Malgrat tot, són pronòstics estacionals que tenen una fiabilitat molt limitada i que no cal agafar fil per randa.

Comparteix a: