(ACN) Consumir aliments i begudes ultraprocessats pot augmentar el risc de desenvolupar càncer colorectal, segons un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) que publica ‘Clinical Nutrition’. La recerca, amb prop de 8.000 participants de l’estat espanyol, conclou que un 10 % més d’ingesta d’ultraprocessats augmenta un 11 % el risc de desenvolupar aquest tipus de càncer.

Dora Romaguera, primera autora de l’estudi i investigadora d’ISGlobal, de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i del CIBEROBN, explica que la relació entre els ultraprocessats i el risc de desenvolupar càncer, pot explicar-se en part per la baixa ingesta de fibra, fruites i verdures -coneguts factors protectors contra el càncer colorectal- en grans consumidors d’aquest tipus d’aliments. També pel contingut en additius i d’altres substàncies amb potencial carcinogènic d’aquest tipus d’aliments.

Els investigadors també van analitzar si aquests aliments i begudes es podien associar amb dos tipus més de càncer: no van trobar relació amb el de pròstata i, en el cas del de mama, van trobar més risc entre exfumadores i fumadores.

Els perills dels ultraprocessats

Els ultraprocessats suposen entre el 25 % i el 50 % de la ingesta energètica total a Europa i països de renda mitjana i alta. Són formulacions industrials amb més de cinc ingredients, que acostumen a contenir substàncies afegides com ara sucre, greixos, sal i additius. Per exemple, les begudes ensucrades, els aliments precuinats o la brioxeria industrial formen part d’aquest grup.

Diversos estudis han relacionat el consum d’aliments i begudes ultraprocessats amb factors de risc per a la salut, malalties cardiovasculars, diabetis tipus 2 i major risc de mortalitat prematura. Pel que fa a la relació amb el càncer, hi ha pocs estudis i no són del tot concloents. Un estudi francès va associar el consum d’aliments ultraprocessats amb major risc de càncer; una altra recerca a Canadà va trobar més risc de desenvolupar càncer de pròstata per la ingesta d’excés d’aliments processats, però no ultraprocessats.

Pilar Amiano, investigadora de la Subdirecció de Salut Pública de Guipúscoa i coordinadora de l’estudi, considera que, amb els resultats d’aquest estudi i l’evidència científica actual sobre els riscos per a la salut dels aliments i begudes ultraprocessats, les polítiques alimentàries i de salut pública “haurien de tenir en compte el processament d’aliments i desaconsellar la ingesta de productes ultraprocessats”.