L’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental de Catalunya, ADEPAP, ha alertat aquest dijous que determinats insectes com els mosquits o les paneroles, o animals com les rates es podrien convertir en plaga aquest estiu. El president de l’entitat, Quim Sendra avisa que es podria arribar a “un nivell absolutament intolerable de rates” sinó es prenen mesures. A més, avisen que els rosegadors “s’han tornat cada cop més atrevits” arran de la pandèmia. Les rates, explica, “van canviar el comportament” durant el 2020 i es van atrevir a acostar-se més a les zones amb presència de persones, una tendència que encara es manté.

A Barcelona, segons ADEPAP, el control d’aquests animals és més complicat, per ser una gran ciutat. Precisament fa pocs dies un grup de veïns de Gràcia va denunciar la presència de rates en un solar ocupat i que va requerir l’actuació de l’Agència de Salut Pública.

Des d’ADEPAP calculen que l’increment de rates ha estat d’entre un 20 o un 25 % després de la pandèmia, però que la sensació és que aquest percentatge és més elevat perquè ara, “són més descarades”.

Reclamen no limitar l’ús de productes raticides

Des de l’associació avisen que cal prendre mesures preventives per evitar-ho i denuncien que, en el cas de les rates, es limita l’ús de productes raticides “apel·lant a la seguretat ambiental”, i per evitar que puguin afectar altres espècies com alguns ocells. Es tracta d’una restricció europea que està vigent des de fa tres anys i que, segons Sendra, està suposant un augment de la població de rates. Pel responsable d’ADEPAP, “les restriccions han d’anar acompanyades de solucions”.

A Espanya, ara mateix, sí que es poden adquirir raticides anticoagulants als establiments , però tenen una concentració química menys elevada. Quim Sendra assegura que “veu bé” que es restringeixi l’ús d’aquests tipus de productes per a la “població en general”, però no als professionals. Posa com exemple medicaments com la morfina que “la població general no la pot comprar, però un metge sí”.

Per tot plegat reclamen al Ministeri de Sanitat que aixequi aquestes restriccions. Es tracta d’una mesura que ja s’aplica a països com el Regne Unit. Des d’ADEPAP afirmen que “com a societat hem de fer una reflexió: si preferim conviure amb les plagues o assumir costos per portar un control de plagues acurat”. Assenyalen que ara, per fer servir certs productes tenen més limitacions que no pas fa tres anys: han de justificar que existeix una plaga de rates i a més, només el poden fer servir durant 30 dies.

Xinxes i mosquits d’espècies invasores

A més de les rates, des d’ADEPAP alerten que amb les temperatures elevades, tornaran les plagues de mosquits. A més del mosquit tigre (ja habitual els darrers estius), alerten de la presència d’altres espècies provinents d’Àsia com l”Aedes japonicus’ o l”Aedes aegipty’, provinent d’Àfrica. Asseguren que aquestes espècies invasores són vectors del virus del Dengue, el Chikunguya i el Zika.

Pel que fa a les xinxes, alerten que la tornada del turisme després de la pandèmia, pot afavorir les plagues d’aquestes característiques.