Veïns de Gràcia es queixen que hi ha una plaga de rates en un solar ocupat del número 10 del carrer de Jaén. En els nombrosos vídeos que han penjat a Twitter per denunciar-ho, es poden veure com grups de rates es mouen lliurement pel solar i també com es passegen pel carrer. Els veïns denuncien que justament en aquest carrer hi ha l’Escola Bressol Enxaneta, una de les sortides de l’Escola Sant Josep i la seu de l’ONG YMCA, que es dedica a l’acompanyament de nens i joves.

El nombre de rates ha “esclatat”

Els veïns asseguren que han denunciat la situació al telèfon d’emergències 112 i també a l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Una de les veïnes, l’Anna Manso, ha explicat a betevé que fa uns 15 dies que les rates han començat a proliferar i que aquest cap de setmana el problema ha “esclatat”.

Ella mateixa, diu, va anar aquest dilluns a la seu del districte de Gràcia per denunciar la situació i està en espera d’una resposta. Asseguren que fa temps que han denunciat la insalubritat del solar a salut pública, i lamenten que el servidor de l’Ajuntament fa dies que no funciona, i que és impossible presentar una instància. Els veïns asseguren que amb la situació no es pot esperar. “Cal una actuació ràpida”, assegura Manso.

Anticoagulant a les clavegueres per erradicar la plaga

L’ASPB assegura que fins aquest dilluns no ha tingut coneixement de la plaga de rates i que, tant bon punt ha conegut el problema, ha començat a actuar-hi. De fet aquest dimarts al matí un equip control de plagues ha llençat un producte anticoagulant a les clavegueres del carrer per poder exterminar les rates. De moment, el consistori està actuant a la via pública i ha enviat un requeriment a la propietat de solar perquè hi actuï.

Junts demana que el govern actuï subsidiàriament

Francina Vila, segona portaveu del Grup Municipal de Junts a l’Ajuntament de Barcelona, ha fet una petició formal i per registre per demanar al govern municipal que actuï “immediatament i de forma subsidiària per garantir-hi la salut pública, així com la del veïnat de l’entorn”.

El solar, ocupat des de fa un any

El solar on hi ha les rates està ocupat des fa fa un any. Els veïns expliquen que és propietat d’un fons d’inversió i que durant tot aquest temps hi ha problemes de soroll i de brutícia. També expliquen que en aquest solar hi malviuen tres o quatre famílies en construccions provisionals i que actualment també hi viu un menor d’uns vuit anys.