plagues barcelona 2022

L’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental de Catalunya (ADEPAP) alerta d’un possible augment de les plagues aquest estiu a Barcelona, a conseqüència del clima de les darreres setmanes, amb una primavera plujosa i temperatures elevades. Per minimitzar-ne l’impacte, els experts recomanen prendre mesures preventives i acudir a professionals especialitzats en cas que detectem alguna plaga.

Entre les espècies que ens poden causar molèsties, en destaquen mosquits, paneroles i rates, però l’alerta de l’ADEPAP s’estén a 12 espècies en total. Te les detallem a continuació.

1. Mosquit autòcton

Els mosquits seran la plaga més estesa aquest estiu, segons les previsions de l’ADEPAP. Les pluges de la primavera i les altes temperatures n’han afavorit els hàbitats de cria i per això es preveu que hi hagi més mosquits adults, els que piquen.

Per evitar-los, es recomana evitar les aigües estancades, on creixen les larves. Per minimitzar-ne les molèsties, s’aconsella instal·lar mosquiteres als habitatges, usar repel·lents i vestir peces de màniga llarga i pantalons llargs.

2. Mosquit tigre

Té uns hàbits una mica diferents dels mosquits autòctons, amb una activitat més diürna. En aquest cas, cal estar alerta perquè són transmissors de malalties com el Dengue, el Chikungunya o el Zika. A més, es reprodueixen amb facilitat, en molt poca quantitat d’aigua estancada i en espais no gaire grans, com plats de testos, petits bassals o desguassos.

Per combatre’ls, s’ha d’evitar l’acumulació d’aigua, encara que sigui en petites quantitats. Igual que amb els mosquits autòctons, per minimitzar-ne les molèsties, s’aconsella instal·lar mosquiteres als habitatges, usar repel·lents i vestir peces de màniga llarga i pantalons llargs.

mosquit tigre
Foto: James Gathany

3. Panerola americana

Les plagues de panerola de clavegueram també es preveu apareguin amb intensitat aquest estiu. Entre aquestes, en destaca l’americana, que és de color marró i és la més habitual. En aquest cas, cal anar alerta perquè poden causar contaminació creuada amb superfícies i aliments, ja que viuen al clavegueram. També poden provocar malalties i al·lèrgies.

Per evitar-ne l’aparició, l’eina principal és la neteja i el manteniment del sistema de canonades i d’arquetes del clavegueram. Es desaconsella l’ús d’insecticides domèstics, que poden traslladar la plaga a altres llocs, a més de causar problemes per a la salut.

4. Panerola oriental

Aquesta panerola és la de color negre, i com en el cas de l’americana, també se’n preveu un augment durant l’estiu. Pot causar contaminació creuada amb superfícies i aliments, i provocar malalties i al·lèrgies.

La neteja i el manteniment de canonades i clavegueram són claus per frenar-ne l’expansió. També en aquest cas es recomana evitar els insecticides domèstics i acudir a professionals especialitzats.

5. Panerola germànica o del cafè

La panerola germànica o del cafè és la més usual a l’interior d’habitatges i en bars i restaurants. També es preveu que sorgeixin amb força en els propers mesos i alerten que pot causar contaminació creuada amb superfícies, aliments i provocar al·lèrgies i malalties. Les precaucions són les mateixes: neteja i manteniment de canonades i clavegueram, i evitar l’ús d’insecticides.

6. Rata grisa

Des de l’ADEPAP alerten que les rates s’han tornat més atrevides des de la pandèmia, ja que amb el confinament i les restriccions es van habituar a sortir al carrer a buscar menjar. En aquest sentit, remarquen que cada cop són més habituals les incidències per plagues de rosegadors, com ha passat darrerament a Gràcia. En concret, en els darrers anys, s’ha detectat un augment sostingut dels problemes causats per la rata grisa.

Es tracta d’una espècie que pot transmetre diverses malalties, com la verola del mico, de la qual ja s’han confirmat diversos casos a Catalunya. Mantenir-ne la població a ratlla és “cada cop més complex”, segons l’ADEPAP. Només poden fer-ho empreses especialitzades, ja que els productes utilitzats són molt nocius per al medi ambient.

rates solar Gràcia

7. Rata negra

La rata negra és una espècie cada cop més present als entorns urbans, uns espais on habitualment no estava present. Igual que la rata grisa, els experts alerten que s’han tornat més atrevides per la pandèmia i adverteixen que són transmissores de malalties com la verola del mico, entre d’altres. Prevenir-ne l’aparició i mantenir-ne a ratlla la població és complicat i cal acudir sempre a empreses especialitzades.

8. Mosca negra

La mosca negra s’està estenent i està arribant a indrets on no era habitual, especialment en llocs propers a rius, rieres o rierols. Fins ara, se centrava sobretot als entorns del riu Ebre.

Al contrari que la majoria de mosques, aquest insecte pica. Provoca picades molt molestes i doloroses, que poden causar molta picor i fins i tot edemes. Els símptomes es poden tractar amb antihistamínics i fins i tot antibiòtics, en cas d’infecció.

9. Xinxa de llit

La xinxa de llit torna a pujar amb la reactivació del turisme, ja que la majoria de casos arriben transportats en la roba o les maletes de viatge. Es tracta d’una espècie que havia augmentat en els darrers anys a Catalunya, però que va remetre durant la pandèmia, a conseqüència de les restriccions.

Per evitar-la, es recomana revisar els allotjaments en arribar-hi i inspeccionar les maletes en marxar-ne. També s’aconsella rentar la roba que s’ha dut a altes temperatures. Eliminar-la és difícil perquè durant el dia s’amaga en racons com plecs de la roba o esquerdes de la fusta. A la nit, en canvi, surt a xuclar sang.

Xinxa del plataner a Sant Martí

10. Mosca del vinagre

La mosca del vinagre és especialment habitual en cuines, tant domèstiques com de la indústria alimentària. Cal anar amb compte perquè poden transportar microorganismes patògens, com la salmonel·la. Els porten adherits al cos i a les potes, de manera que poden contaminar els aliments i superfícies. Per evitar-les, és clau el sanejament: cal seguir un protocol de neteja adequat per evitar que es completin els cicles de reproducció de l’espècie.

11. Vespa asiàtica

La vespa asiàtica és una espècie invasora que ataca l’abella de la mel i que els municipis estan intentant controlar. Les picades d’aquest insecte causen dolor intens i una coïssor semblant a la d’una cremada. També ocasiona perjudicis als apicultors. En els darrers anys, les incidències a Barcelona per aquests insectes no han parat d’augmentar.

12. Espècies invasores de mosquits

Els experts segueixen amb atenció l’arribada de noves espècies invasores de mosquits, algunes de les quals s’estan estenent a l’Estat espanyol. És el cas del mosquit del Japó, provinent d’Orient, o de l’Aedes eagypti, originari de l’Àfrica. Totes dues espècies, juntament amb el mosquit tigre, són transmissores de malalties com el Dengue, el Chikungunya o el Zika.