“Ens alarma la velocitat del creixement dels contagis”.
Així, el Servei Català de la Salut ha posat el crit d’alerta per la petjada que la segona onada del coronavirus pot acabar deixant als hospitals de Catalunya. Si a principis d’octubre els malalts de covid-19 ocupaven el 20 % de les UCI, ara n’ocupen el 38 % i la previsió és que la pressió als llits de crítics continuï augmentant els pròxims dies. Davant d’això, Salut assegura que el nou episodi sanitari “pot posar en risc” el manteniment de l’agenda hospitalària.
El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha recordat que el sistema sanitari català està preparat per incrementar tant la capacitat diagnòstica com l’assistencial. Ara bé, assegura que això “pot no ser suficient” si no hi ha un esforç per part de la població en el respecte de les mesures d’higiene i de seguretat. “És l’hora de tornar a tancar files amb el sistema públic de salut”, ha dit.
Ja hi ha “alguna alteració” de l’agenda
L’objectiu de les autoritats sanitàries és no haver de repetir la situació dels mesos de març i abril, quan l’onada d’ingressos i morts als hospitals va obligar a reprogramar intervencions i visites. Ara bé, la sotsdirectora del CatSalut, Marta Chandre, admet que en alguns hospitals s’ha fet alguna “alteració de l’agenda” puntual, però que en cap cas Salut no ha donat la indicació de fer canvis.
Entre malalts de covid-19 i pacients amb altres patologies, actualment les unitats de cures intensives de Catalunya es troben al 80 % de la capacitat.
“Els indicadors no conviden a l’optimisme”
Salut assegura que cal esperar encara uns dies més per veure si les darreres restriccions, com el tancament de bars i restaurants, aconsegueixen aplanar la corba dels contagis. Mentrestant, les dades “no conviden a l’optimisme”. El director de la unitat de seguiment de la covid-19, Jacobo Mendioroz, assegura que la situació “és complicada” i considera “vital” respectar les mesures aprovades pel govern català per contenir el brot.