La Vila de Gràcia té una nova llibreria. Es tracta de la col·lecció particular d’un veí que ha decidit posar a la venda els seus llibres, ja que li era impossible mantenir-los a casa. Alberto Costa, enginyer i antropòleg, amb 80 anys s’ha convertit en llibreter, al carrer de Joan Blanques, 32. De moment, només obre a les tardes el local que ha llogat per emmagatzemar-hi tot el seu patrimoni literari.

Més de 12.000 llibres

Fa anys que Alberto Costa no cap a casa. Totes les habitacions estan plenes de llibres, i per això va decidir llogar un local on poder-los guardar. Tot i que no els ha comptat, calcula que en té més de 12.000. I ara, els ha volgut donar un destí diferent i posar-los a la venda. L’Alberto explica que “realment a casa no veies els maons, sinó que semblava una cosa feta exclusivament per volums de llibres, i al final, com que això no m’ho puc emportar a l’altre món, que és el que m’agradaria, hem decidit vendre-ho de mica en mica, que és una professió nova per a mi“.

Una nova llibreria a Gràcia

Aquest magatzem s’ha convertit en la llibreria Espíritus del Agua. Aquest nom va molt lligat a una altra de les passions de l’Alberto: l’Àfrica. Ell hi ha viatjat moltes vegades i ha recopilat informació, ja que va treballar durant molts anys a la Fundació la Caixa muntant exposicions vinculades a aquesta temàtica. “Tenim molts llibres d’Àfrica, potser 3.000 o 4.000, i molts sobre antropologia i el Pacífic”, diu Alberto Costa.

Una passió familiar

L’Alberto creu que aquesta passió pels llibres ve lligada amb l’ADN. El seu avi ja va tenir una gran biblioteca, la seva mare també, ell n’ha seguit els passos i el seu fill, Nicolás Costa, també n’està fent créixer una. De fet, a la biblioteca de l’Alberto encara conserva alguns exlibris familiars. Ell diu que la passió pels llibres és una herència genètica. “Hi ha un trosset d’ADN que encara no s’ha descobert, perquè no s’ha buscat, que diu: ‘A aquest li interessaran els llibres'”.