El programa Dedeuauna es duu a terme entre les 10 del matí i la una del migdia dels dies d’entre setmana. Aquí els joves que han deixat els estudis i no tenen feina troben una opció per seguir-se formant i explorant possibles sortides professionals al districte de Sant Martí. La iniciativa, que pren el nom de l’horari en què es fan les activitats, ofereix diferents tallers per a nois i noies d’entre 16 i 25 anys en una situació de risc d’exclusió laboral. Els participants treballen per projectes i ara estan fent-ne un de retrat i fotografia que desembocarà en una exposició d’aquí a uns mesos. Enguany el programa compleix cinc anys.

Dedeuauna, integració laboral per a joves

Tenen entre 16 i 25 anys i han deixat els estudis sense tenir feina. Per això participen en un taller de retrat i fotografia que, no obstant això, va molt més enllà. El que pretén és treballar aspectes diversos com l’autoconeixement, les competències personals, l’apoderament dels joves o les perspectives de futur. És una de les activitats que se celebren de dilluns a divendres, de 10 a una —d’aquí sorgeix el nom del programa—, a partir de diferents projectes que s’estableixen en funció de les necessitats dels usuaris. L’objectiu és ajudar-los a trobar una formació o una feina de cara al futur.

Actualment hi ha un grup de 12 usuaris que hi accedeixen majoritàriament derivats des de Serveis Socials. En alguns casos són persones que arriben a Barcelona d’altres indrets i en aquest moment no poden accedir a cap lloc de treball ni a cap estudi reglat. Els participants expliquen que els ha anat bé per incentivar-los a continuar estudiant o a escollir una professió que els motivi de cara al futur. Des del programa asseguren que el 80 % dels joves que han passat han reprès els estudis o trobat una feina.