L’actriu barcelonina Aina Clotet ha emès aquest dimarts, 20 de novembre, un comunicat en què denuncia que la també actriu Leticia Dolera va decidir prescindir de la seva col·laboració en una sèrie que dirigeix per a Movistar+ pel fet d’estar embarassada. Clotet assegura que no havia volgut fer fins ara cap mena de declaració però que arran de les afirmacions de Dolera en diversos mitjans ha volgut “aclarir les circumstàncies que van envoltar la meva sortida de la producció”.

En el comunicat, Clotet explica que va descobrir que estava embarassada de quatre setmanes quan ja havia estat seleccionada per protagonitzar ‘Déjate llevar’ i va decidir comunicar-ho a la directora, Leticia Dolera, “amb la voluntat d’ajudar en la producció” i perquè l’organització pogués plantejar-se el rodatge tenint en compte la situació. Clotet diu que va assumir que en una “sèrie marcadament feminista i que planteja la dificultat de ser dona i mare en aquesta societat consideraria totes les opcions per no excloure’m pel fet d’estar embarassada”.

L’actriu assegura que dos dies després de comunicar-li l’embaràs, Dolera la va trucar per dir-li que no podien comptar amb ella perquè “hi havia un problema amb la pòlissa de l’assegurança”. Segons l’escrit de Clotet, Dolera li va explicar que la pòlissa establia un cost altíssim per cobrir qualsevol problema derivat de l’embaràs. L’actriu afegeix que poc després d’aquesta trucada, i sense haver arribat encara a rescindir el contracte, ja s’havia obert un càsting per trobar-li substituta.

Clotet narra també que un cop acomiadada formalment va sol·licitar tenir una reunió amb els directius de Movistar+ i que en la trobada van exposar tots els fets. Segons Clotet els directius de la cadena els van traslladar que no tenien notícia de la problemàtica amb la pòlissa de l’assegurança per a embarassades que la productora de la sèrie havia esgrimit com a motiu per apartar-la de la sèrie.

L’actriu conclou la carta afegint que és “plenament conscient de la pressió de dirigir i produir un projecte com aquest”, però considera que “és necessari mostrar la cara de la pressió que té una dona que es queda embarassada i que ha de decidir si ho amaga per poder conservar la feina”. Clotet defensa que “cap dona no s’hauria de veure en la necessitat d’amagar-ho per protegir la carrera professional”.

El coguionista de la sèrie: va ser impossible adaptar la producció

El coguionista de la sèrie, Manuel Burque, ha enviat aquest dimarts a la tarda un comunicat en el qual subratlla que va ser “impossible” adaptar la producció. Burque explica que el personatge de Clotet és una dona “que com a motor principal té no voler estar embarassada”. Segons el coguionista hi va haver “gabinet de crisi i sofriment” però no es va veure la manera de fer-ho possible. Burque surt en defensa de Dolera i assenyala que l’actriu i directora ha impulsat una producció en la qual més de la meitat de caps d’equip són dones, tres directores, més d’un 70% d’equip femení i cinc companyes han treballat en el rodatge embarassades. Burque es pregunta: “realment creieu que no hagués contractat l’Aina si hi hagués hagut una mínima possibilitat?”.