Aquestes cases, construïdes sobre una part de l'antiga fàbrica d'estampats del Prat Nou, formen la Colònia Bausili. ORIOL GRANADOS, Centre d'Estudis de Montjuïc “Al morir l'enginyer, uns compradors que són els germans Bausili edifiquen unes cases en un moment previ en què s'anaven a fer els grup de les cases barates. Era un moment en què la ciutat requeria de molt habitatge.” Des dels orígens, la Colònia Bausili va ser una petita barriada d'un únic carrer. Tenia només 22 habitatges. Però, tot i ser tan petita, per Sant Joan mai no hi va faltar la festa major. ORIOL GRANADOS, Centre d'Estudis de Montjuïc “Tots aquests conjunts constituïen una barriada, una barriada on es feia tot. Tenia la seva pròpia festa, que després es va unificar en el moment de construcció d'Eduard Aunós perquè aquesta era més petita.” Tot i ser un dels pocs vestigis d'habitatge popular que queden a la Marina, la Colònia Bausili perd vida dia a dia. Ha passat de tenir 140 habitants a tenir-ne només una quarantena. Això, però, no és l'únic que preocupa a les entitats de la zona. ORIOL GRANADOS, Centre d'Estudis de Montjuïc “Igual que s'han conservat en alguns punts petits testimonis del que ha estat la indústria, una indústria realment molt important. També pagaria la pena que es conservi aquesta representació del que era l'arquitectura popular d'aquestes cases de lloguer.” En plena transformació urbanística del barri de la Marina serà difícil salvar aquest conjunt de cases. Abans, caldria catalogar-les com a patrimoni de la ciutat.

El 1928 els germans Bausili van començar a construir un grup de 22 habitatges en una part de l’antiga fàbrica del Prat Nou dedicada als estampats que va començar a consolidar-se als inicis del segle XX. Eren cases de lloguer, adossades i d’uns 60 metres quadrats. Tenien hort i safareig, però aquests van desaparèixer arran de la construcció de la benzinera que hi ha just al davant dels habitatges.

Tot i ser una barriada d’un únic carrer i de prop de 140 habitants, a la Colònia Bausili no hi faltava la festa major. Se celebrava per Sant Joan fins que després d’uns anys va deixar de ser independent i va començar a celebrar-se amb una altra barriada propera, Eduard Aunós.

La Colònia Bausili és un dels pocs testimonis que queden d’habitatge popular al barri de la Marina de Port. Però això no és sinònim de protecció. Ara com ara no està catalogada com a patrimoni per l’Ajuntament, per tant, amb la transformació que viu la zona podria desaparèixer.