Ja fa gairebé mig any que l’antiga Casa de Cádiz funciona com a alberg per a persones sense llar. L’edifici és propietat de l’Ajuntament gadità. Aquest dijous, un grup de simpatitzants del consistori n’ha visitat les instal·lacions per conèixer el projecte, que lidera l’activista Lagarder Danciu. És optimista i preveu que els cedeixin el local durant cinc anys.

Els han visitat, des de Sevilla, Cristina Honorato, regidora a l’Ajuntament sevillà pel grup municipal Participa Sevilla, i Alfonso Romera, un activista social, que volien veure amb els seus propis què s’hi fa a l’interior. “La idea era venir, conèixer-los i concertar una entrevista amb els companys de Cádiz” perquè els cedeixin definitivament l’espai, explica Honorato.

Després que sonés un possible desallotjament, al gener l’Ajuntament de Cádiz va desmentir-ho i va anunciar que els oferia una “cessió temporal sense ànim de lucre” mentre no es ven de l’edifici, buit des de fa més de 10 anys. Durant la visita d’avui, els ocupants de la casa regional han obtingut, almenys, el compromís d’Honorato i Romera de donar-los una resposta abans de les eleccions municipals del 26 de maig.

Dinar Casa de Cádiz
Simpatitzants de l’Ajuntament gadità comparteixen dinar amb els sensellar allotjats a la Casa de Cádiz.

L’alberg, a ple rendiment des del novembre

Danciu va ocupar el local, amb l’ajuda d’altres companys, el novembre del 2018 i, des d’aleshores, no han parat d’acollir gent ─fins i tot famílies─ que vivien al carrer. Van adaptar l’antiga Casa de Cádiz amb zones de descans, menjador, dutxes i lavabos. Durant aquest temps, a banda d’oferir sostre, han organitzat activitats i tallers, per exemple, d’idiomes o primers auxilis.

L’immoble està situat al carrer de Sardenya, a tocar de la basílica de la Sagrada Família. Abans d’entrar-hi, però, Danciu ja havia engegat un projecte similar en un altre local proper a la Casa de Cádiz. Va decidir fer el canvi perquè, segons explica, tenien disputes amb els llogaters amb qui compartien l’espai i, d’altra banda, els quedava petit.