El mes de novembre de 2016, una trentena de veïns va decidir sanejar el solar situat al carrer de Joaquim Valls, abandonat des del 2007. Feia temps que denunciaven l’increment de brutícia, rates i olors pudents a la zona. Un cop sanejat, van portar eines de conreu per fer un hort, plantes per configurar un jardí i, fins i tot, un bar els va cedir taules i cadires per crear un espai de trobada.

Els usuaris van decidir fer cultiu ecològic, compostant matèria orgànica que els veïns duen de casa. També hi ha un sistema de vermicompostatge amb llombrius i un hotel d’insectes. Usuaris, com el Xavier Cañadas, demanen que, mentre no es faci ús del solar, els deixin quedar-s’hi: “Reclamem una cessió de l’espai perquè no torni a ser un solar de males olors i brutícia. Si venen i volen construir nosaltres marxarem. Però el que ens sabria molt greu és que ens facin fora d’aquí per tornar a tenir el solar tancat 10 anys més i ple de brutícia”.

Durant un any, l’espai ha acollit xerrades, actuacions musicals, màgia, poesia, exposicions d’art, pintura mural, entre d’altres, i ha estat una eina pedagògica per a petits i grans que, de forma individual o en grup, l’han visitat. Escoles, esplais infantils, grups d’escortes i grups d’avis amb discapacitats cognitives han participat de les visites guiades a l’espai. “És un espai per reunir-nos, per compartir, per exercir una solidaritat quotidiana. – explica la Mónica Bocaz, una de les usuàries –  Venen escoles, nens, gent gran del barri i gent que té ganes de crear un espai diferent.”

Des del 2016, l’espai obre quatre dies per setmana (dimarts, dijous, dissabtes i diumenges), en horaris de matí i tarda depenent de l’època de l’any. També se’n pot fer ús els dies festius.