Els joves de la Prosperitat comencen ja a acomiadar-se dels mòduls provisionals per engegar el trasllat al nou casal de joves del barri. Al desembre van poder visitar l’edifici i fa uns dies han rebut les tan esperades claus. “Hem estat pacients i comprensius, però les obres s’han allargat, també el lliurament de claus i ja es feia insostenible continuar als barracons, havien envellit molt i hi havia coses que ja no es reparaven perquè teníem a tocar el trasllat al nou casal”, explica Elena Morella, presidenta del Casal de Joves de la Prosperitat.

Fa 12 anys que els joves són en en uns mòduls provisionals a un solar entre l’avinguda de Rio de Janeiro i el passeig de Valldaura, just a tocar de l’edifici nou. Hi van arribar després que l’Ajuntament suspengués definitivament les activitats del casal històric, al carrer de Joaquim Valls, arran les denúncies per soroll dels edificis veïns. En aquest temps hi ha hagut problemes administratius com les càrregues hipotecàries que tenia el solar destinat al casal; paralització del projecte arran de la covid i alguns retards durant l’obra i l’entrega de claus. “Era llest al desembre, però s’havien de corregir coses en alguns elements, com els ascensors o la xarxa multimèdia, i calia lliurar-lo en excel·lents condicions”, apunta el regidor de Nou Barris, Xavier Marcé.

El nou Casal de Joves de la Prosperitat, al costat dels mòduls actuals

Programen una nova etapa per atreure més joves

Ara, els joves miren amb optimisme la nova etapa. “És un equipament molt lluitat i desitjat. Volem que vinguin més joves adolescents, estem readaptant el nostre projecte per atreure’ls, hem convidat els instituts propers a venir a conèixer l’espai”, explica Morella. Una aposta per fer créixer el casal que coincideix amb la intenció del govern de Nou Barris. “Tenen una responsabilitat enorme, és un centre de molts metres quadrats i ha de ser un servei públic que ha d’atendre tot el conjunt de demandes del jovent del barri i, en part, també, de fora del barri”, defensa Marcé.

Els mòduls actuals del Casal de Joves de la Prosperitat

Adeu als mòduls. I ara, què?

Amb el trasllat dels joves a l’edifici nou, es desmuntaran els mòduls i la llosa que els suporta, com a molt tard es preveu a l’abril. Quedarà aleshores un gran espai per al qual el barri ja té plans. A curt termini, es pretén que l’espai serveixi per ampliar l’hort urbà Ecovincles, situat en un dels laterals, i on a més de cultivar, s’hi fan tallers mediambientals a escoles i veïnat. “La proposta és omplir el buit per fer verd i tenir un espai de trobada, perquè aquí quan fem tallers escolars no tenim prou espai. També ens falta una caseta per guardar eines i posar-hi un lavabo”, explica David Ríos, del projecte Hort Ecovincles, gestionat per la Cooperativa de Consum Responsable Userda i l’AV Prosperitat.

D’aquesta manera s’evitaria, a més, que el solar s’omplís de brossa, mentre a mitjà termini, es decideix quin ús ha de tenir el lloc, qualificat com a zona verda. En aquest procés de disseny també s’hi vol incloure el col·lectiu veí de Date una huerta, que han de deixar el seu solar. Des de la seu del districte de Nou Barris, la proposta d’ampliar una mica l’espai d’Ecovincles es veu amb bons ulls, però alerten: “Caldrà parlar-ho amb seny i responsabilitat, perquè hem de mirar com gestionem el tema en funció de la sequera“, puntualitza el regidor Xavier Marcé.