Aigües de Barcelona està fent proves al sistema de subministrament d’aigua a la ciutat i l’àrea metropolitana per comprovar si la xarxa resistiria els talls de servei. Segons ha avançat SER Catalunya i ha pogut confirmar betevé, l’objectiu és comprovar que les canonades no es vegin afectades si hi ha restriccions de subministrament. Es tracta d’una actuació preventiva, per si la situació de sequera s’agreuja i es decreta l’emergència a Barcelona.

Els pronòstics no són gaire favorables i els embassaments estan sota mínims. Si la pluja no arriba i reverteix aquesta situació, Barcelona entrarà en emergència per sequera al desembre, la qual cosa vol dir que hi haurà restriccions de consum més severes, de 200 litres per dia i habitant.

Assaig telemàtic a través de sensors

Davant d’aquest escenari, Aigües de Barcelona està treballant per saber què passaria si es talla el subministrament d’aigua. A banda, també s’està estudiant possibles baixades de pressió a les aixetes. Fonts de l’AMB subratllen que no es tracta de proves físiques amb operaris a les xarxa, sinó que aquest estudi es fa a través de sensors ja que la xarxa està digitalitzada.

L’aigua circula a molta pressió perquè arribi a totes les plantes dels edificis, i per tant, a totes les llars. Per això, quan hi ha una fuita d’aigua o rebenta una canonada, l’aigua surt disparada amb molta força i es poden produir inundacions. Amb aquestes comprovacions, els tècnics analitzen si després d’un tall hi ha el risc que la xarxa tingui desperfectes en recuperar el servei.

El consum d’aigua a Barcelona

El consum mitjà a Barcelona i els municipis de l’AMB està al voltant de 100 litres per persona al dia, la meitat dels 200 que marca el pla de sequera en fase d’emergència. No obstant això, des de l’Agència Catalana de l’Aigua avisen que cada gota compta i creuen que encara hi ha marge per reduir aquest consum.