Un dels interrogants de la investigació de les càrregues de l’1 d’octubre és quin paper va tenir la Brigada d’Informació en el disseny de tot el dispositiu. Arran d’una petició de l’Ajuntament –ara expulsat de la causael jutge va demanar aquesta informació a la Policia Nacional i un informe al qual ha accedit betevé posa llum a la incògnita, tot i que ho fa amb reserves.

La cap de coordinació i planificació de les Unitats d’Intervenció Policial (UIP) signa l’informe i explica que la Brigada d’Informació, és a dir, els agents que anaven de paisà amb armilles grogues que van requisar urnes i material electoral, va ser qui va lliurar a cada cap de nucli -el responsable de diversos grups de policies- la llista dels punts de votació previstos per actuar. Una informació que, segons el text, van rebre “aproximadament tres o quatre dies abans de l’1 d’octubre”.

Aquesta informació confirma el que s’ha constatat fins ara en la investigació: que els agents sabien on actuar amb antelació. Ara bé, més enllà d’això, l’escrit no aclareix si sabien com havien d’intervenir. La cap de coordinació i planificació de les UIP diu expressament que “del dispositiu de l’1-O no es va realitzar cap ordre de servei” i no hi fa constar les actes de les reunions que van fer.

D’aquesta manera, la demanda del jutge ha quedat resolta a mitges, ja que tampoc no s’ha identificat els agents de la Brigada d’Informació que van participar del dispositiu.

A hores d’ara, d’entre la cinquantena d’agents investigats, només hi ha un policia de la Brigada d’Informació acusat per donar una puntada de peu a un ciutadà a l’Escola Pia Sant Antoni.

Cap ordre pel replegament

L’informe també detalla amb poca precisió el replegament dels policies espanyols al migdia de l’1 d’octubre. Diu que “no hi va haver cap instrucció al respecte” i que els agents es van anar retirant per dinar “segons anaven finalitzant les seves intervencions”.

L’única explicació que dona sobre el fet que no intervinguessin a la tarda és “l’acumulació d’hores de servei i les informacions que rebien de l’augment de concentrats als col·legis electorals”. Això, diu, “va determinar no realitzar més intervencions”. Tot plegat contradiu la declaració que va fer un inspector de la Policia Nacional en el judici del procés, ja que va admetre haver rebut una ordre per aturar les càrregues.

El document a què ha accedit betevé conté els informes que van redactar els inspectors en cap a cada escola. A la Mediterrània, acusen els Mossos d’Esquadra d’intentar impedir la seva actuació i de donar puntades de peu a un furgó policial.