L’inspector en cap de la Policia Nacional que va dirigir l’actuació policial l’1-O a l’Escola Mediterrània va llançar dures acusacions contra els Mossos d’Esquadra que es van personar en aquest centre al matí. betevé ha tingut accés a l’informe que el comandament va redactar en acabar la intervenció, on van resultar ferits dos policies espanyols i 30 ciutadans.

L’inspector en cap diu que els agents de la policia catalana van intentar impedir l’acció de la Policia Nacional. Descriu que “van arribar a agarrar els policies per impedir-ne l’actuació, donant puntades de peu (‘pateando’) a un furgó policial”.

Aquest escrit forma part d’un total de 70 pàgines que la Policia Nacional ha entregat al jutge que investiga la causa de les càrregues de l’1-O sobre el dispositiu que es va desplegar a les 27 escoles on van intervenir per evitar el referèndum.

D’actitud “totalment passiva a totalment contrària”

L’informe policial detalla que en arribar al punt de votació, cap a les nou del matí, s’hi van trobar unes 200 persones concentrades i, als voltants, agents dels Mossos d’Esquadra —a qui es refereix com “Mozos de Escuadra”—, que en un primer moment van adoptar una “actitud passiva” respecte als manifestants i també cap als agents de la Policia Nacional.

Ara bé, segons el text, aquest paper inactiu va canviar a la sortida de la Policia Nacional del col·legi, quan passaven pocs minuts de les nou. El text diu que, a mesura que va avançar la intervenció, l’actitud va passar a ser “totalment contrària a l’acció duta a terme pels policies nacionals”.

L’informe assegura que no es van identificar els agents de Mossos responsables, però que tres dels policies nacionals que hi van intervenir “els podrien identificar sense cap dubte”.

L’inspector també recull que durant l’actuació es van utilitzar les defenses “donat el nivell d’hostilitat i la intensitat de les contínues agressions rebudes” per part dels ciutadans concentrats. De fet, detalla que, en arribar a l’escola, els policies van patir múltiples agressions i se’ls va colpejar amb tot tipus d’objectes, sobretot paraigües.

Els dispositius a l’Escola Ramon Llull i a l’Institut Pau Claris

La documentació que la Policia Nacional ha fet arribar al jutge inclou els informes redactats en les 27 escoles barcelonines en les quals es va intervenir. En el cas de l’Escola Ramon Llull detalla que es van disparar 17 pilotes de goma —una de les quals va impactar a l’ull a Roger Español— i remarca que van llançar des de la distància reglamentària.

Pel que fa a l’Instiut Pau Claris, un altre punt de votació on la Policia Nacional va carregar, l’informe remarca que es va intervenir amb defenses i que els agents van patir agressions de tot tipus per l’actitud “activa i molt violenta dels concentrats”.