El 2019 està sent un any nefast pel que fa a les agressions que pateix el col·lectiu LGTBI. Ho constaten les dades que aquest dijous ha donat a conèixer l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH), que en el que va d’any n’ha registrat 44 casos a la ciutat, un 69 % més que ara fa dos anys, quan se’n van detectar 26 —principalment agressions, tot i que al còmput també s’hi afegeixen discriminacions en els àmbits laboral o sanitari, per exemple. El 2018, els casos documentats van ser 30, un 15 % més que l’any anterior.

Hi ha dos factors que, segons el president de l’OCH, Eugeni Rodríguez, expliquen aquest repunt. D’una banda, que “ara es denuncia molt més que abans”, però, de l’altra, alerta que “hi ha agressors que es veuen impunes per atacar persones LGTBI”, entre d’altres, “perquè estan contaminades pel repunt de l’extrema dreta“. Amb tot, Rodríguez conclou que, segons les dades amb què treballen, “no hi ha grups organitzats” al darrere d’aquestes agressions.

L’indret on tenen lloc aquests episodis tampoc no és casual, segons el parer de l’OCH. Segons les dades facilitades per l’entitat, els districtes amb més activitat d’oci nocturn són els que lideren aquesta llista: l’Eixample, amb 14 casos en els primers set mesos de l’any, seguit de Ciutat Vella amb nou i Sants-Monhtjuïc amb set —s’hi celebren esdeveniments massius durant la primavera o l’estiu. Darrere d’aquests districtes, n’hi ha d’altres on també s’han localitzat més agressions: Gràcia i Sant Martí amb quatre, Sarrià – Sant Gervasi i Sant Andreu amb dos, i Horta-Guinardó amb un sol cas.

Eugeni Rodríguez ha explicat que, a diferència del global de Catalunya, a Barcelona “sí que hi ha algú a l’altra banda amb qui parlar”, en referència a l’Administració. Així, ha reivindicat la feina desenvolupada pel consistori els darrers anys i la coordinació de les regidories de Drets Civils i Mobilitat —moltes de les agressions passen al transport públic, especialment al metro.

Amb tot, el president de l’OCH destaca que “encara cal més coordinació” i ha demanat una reunió “amb la regidoria de Sants-Montjuïc [el regidor del districte és Marc Serra, a la vegada regidor de Drets Civils] i la Guàrdia Urbana” a partir de la qual poder elaborar un protocol d’actuació més precís.

Una de les mesures que l’Observatori ha reclamat impulsar és una línia de WhatsApp, oberta les 24 hores del dia, per atendre —mitjançant psicòlegs o advocats, entre d’altres— les víctimes d’agressions homòfobes. Es tracta d’una proposta que “l’Ajuntament ens ha donat a entendre que comparteix, però l’hem d’impulsar amb els nostres recursos”. En aquest sentit, l’OCH durà a terme una prova pilot d’aquest servei de missatgeria instantània el proper dilluns 19 d’agost, entre les 10 i les 12 h, a través del telèfon 699 901 651.