La sisena onada de la covid-19 va arrencar amb força a Sarrià – Sant Gervasi, on després d’un mes, la incidència de contagis es manté elevada. L’Agència de Salut Pública de Barcelona considera que un territori amb més poder adquisitiu suposa més oci i més risc d’infectar-se en aquesta sisena onada. De fet, a l’estiu, la cinquena onada també va arrencar a Sarrià – Sant Gervasi

La gerent de l’organisme, Carme Borrell, ha apuntat que la població més benestant “té més possibilitats de sortir, d’anar a restaurants, de trobar-se amb d’altres i, per tant, té més risc de contagi.” I, a la vegada, també té més capacitat de fer-se tests d’antígens. Borrell recorda que “tot el que implica pagar és una barrera, i si les persones més benestants tenen opció de fer-se més tests, es diagnosticaran més”.

La taca de contagis s’estén

Però amb les dades més recents, del 10 al 16 gener, Sant Andreu és el que registra les dades més pessimistes amb una taxa de més de 2.500 casos/100.000 habitants. El segueix, Sarrià – Sant Gervasi, amb una incidència semblant. La taxa de la covid, però, també s’ha estès a districtes contigus com Horta-Guinardó.

Quin és el motiu que fa que districtes com Sant Andreu, Nou Barris o Horta-Guinardó registrin un augment considerable de casos? Tot just s’està analitzant, però Borrell apunta que hi influeix el tipus de lloc de treball majoritari en aquests districtes: presencial i manual. L’estat de salut previ també hi influeix, ja que aquests són districtes on hi ha més malalties cròniques.

Sense dades reals per la bretxa digital

Pel que fa Ciutat Vella, que en altres moments ha liderat els contagis a la ciutat, Borrell creu que les dades actuals no reflecteixen la realitat, i que tot plegat s’explica per la bretxa digital. Per això, ha declarat que molta gent no bolca el resultat positiu d’un autotest d’antígens comprat a la farmàcia al sistema de La Meva Salut. “Tu pots fer-te el test i no declarar el resultat. Potser una persona de Ciutat Vella, si s’han d’introduir les dades de manera digital, no ho fa“, conclou la gerent.

Amb més de 7.600 casos notificats aquest dilluns, des de Salut Pública no són optimistes. Consideren que no es pot assegurar que ens apropem al pic, i que la solució no és fer-se més proves d’antígens, sinó mantenir les mesures de prevenció.

Comparteix a: