L’investigador Oriol Mitjà ha criticat el Departament d’Educació sobre el “mantra” que diu que propugna sobre les xifres de covid a les escoles que són “el reflex de la comunitat”. En els últimes 10 dies, s’han registrat més de 110.000 positius als centres educatius de Catalunya (entre professors, personal, serveis i alumnes).

Sobre les xifres de la sisena onada i la repercussió a les escoles, Mitjà ha afirmat a través de Twitter que els alumnes tenen una cobertura vacunal baixa i que els no vacunats tenen risc de covid persistent o altres efectes a llarg termini. Per tot plegat, acusa el departament de “descontrol” per “l’alta taxa de positivitat”. Mitjà alerta també del “risc per als nens no vacunats si acaben desenvolupant covid persistent”. Ara bé, els estudis que s’han fet fins ara de la covid persistent en menors diu que la poden contraure entre un 4 i un 6 % de la població i que encara manca molta informació per calcular l’impacte en aquest grup de població.

Denuncia que la detecció de covid-19 entre els menors “és insuficient”

Critica que la detecció de la covid-19 en els menors en edat escolar és “insuficient”. Diu que la taxa de positivitat en les franges escolars és d’un 20 % i és inferior a la dels altres grups d’edats. Afirma que caldria fer estratègies addicionals de control a les escoles. Ara bé, Catalunya és l’única comunitat autònoma que —complint amb el nou protocol del Ministeri de Sanitat— ofereix test d’antígens gratuïts (amb recepta per fer-lo a les farmàcies o els més petits als CAP) per als alumnes quan hi ha un positiu a la classe.

El protocol del Ministeri de Sanitat diu que quan hi ha un positiu a la classe es confina la persona, i la resta va a l’aula sense que se’ls ofereixi una prova diagnòstica gratuïta. Només se’ls fa la prova si tenen símptomes del virus. Amb el protocol actual es confina l’aula sencera quan es detecten cinc positius o més. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha defensat que a Catalunya es controla el virus als centres escolars oferint aquests tests gratuïts als alumnes, un fet que diu permet una radiografia del virus i “detectar asimptomàtics”.