L’AFA de l’Escola Turó Blau demana al districte de Sant Andreu que actuï als entorns del centre per disminuir el trànsit i la contaminació. Les famílies s’han afegit al moviment revolta escolar i han presentat una proposta de pacificació de l’entorn als pressupostos participatius que s’han de votar al juny.

Les famílies volen reduir el soroll i el NO2

L’AFA de l’escola ha realitzat una diagnosi de l’excés de trànsit que hi ha a prop de l’escola. El centre, situat a l’antiga masia de Cal Borni, està situat a la confluència dels carrers Gran de Sant Andreu i del Pare Manyanet, dues de les artèries de circulació principals de Sant Andreu. Això provoca uns nivells alts de contaminació acústica i de diòxid de nitrogen a la zona, unes xifres que superen, segons les famílies, els valors que recomana l‘OMS i que estan certificats per les mesures que fa l‘Ajuntament.

Les propostes de les famílies

Les famílies de l’Escola Municipal Turó Blau han elaborat un informe que inclou propostes concretes per millorar la senyalització i obligar els vehicles a circular a menys velocitat, així com introduir-hi actuacions d’urbanisme tàctic. També proposen alguna intervenció a la plaça del doctor Cararach Mauri, situada just al davant de l’escola, que serveixi per integrar-la a l’espai i incrementar-ne l’ús. Finalment proposen un replantejament urbanístic de la zona de Sant Andreu Sud, ja que aquesta zona és a tocar a la zona de la Sagrera on s’estan desenvolupant les obres incloses en el pla vinculat a l’estació de l’AVE.

Quan el meu fill i jo arribem a l’escola hi ha tant soroll que ja no podem continuar parlant. Els infants són conscients que es tracta d’una zona poc amable
Marco de Blas, pare de l’Escola Turó Blau

Proposta d’actuació als pressupostos participatius

L’AFA del centre ha decidit també presentar una proposta conjunta amb l’Escola Mestre Enric Gibert i Camins als pressupostos participatius impulsats per l’Ajuntament. La proposta té un pressupost inicial de 50.000 euros i té la finalitat d’obtenir un espai més segur que faciliti les entrades i sortides dels infants. De moment té 74 suports i s’acabarà de decidir si es fa o no en les votacions que tindran lloc entre el 10 i el 20 de juny. De fet, les propostes vinculades a la pacificació dels entorns escolars són les actuacions més demandes pels veïns i les que estan tenint més suport en el procés de decisió participativa de les inversions municipals al districte de Sant Andreu per aquest mandat.

Un centre més per a la Revolta Escolar

L’Escola Turó Blau és un centre d’una sola línia que té uns 200 infants de Sant Andreu i la Sagrera que s’ha adherit al moviment Revolta Escolar per fer visible la seva situació i millorar la mobilitat als entorns del centre. Com la resta d’escoles, tenen previst dur a terme accions reivindicatives i festives els divendres a la tarda, cada quinze dies. El divendres 7 de maig tallaran per primera vegada el carrer Gran de Sant Andreu, a la sortida de l’escola.