La ciutadania de Barcelona podrà votar del 10 al 20 de juny en els primers pressupostos participatius que organitza l’Ajuntament amb una dotació de 30 M €. La iniciativa permetrà escollir entre 204 propostes finalistes que han passat a la votació definitiva després d’una primera selecció. La votació es farà de forma digital a través del web decidim.barcelona, però també hi haurà dos punts presencials per districte (excepte les Corts, que en tindrà un) per acompanyar aquelles persones que necessitin suport per fer-ho.

Cada districte disposa d’una vintena de projectes finalistes. Els majors de 14 anys podran votar per les propostes del districte on estiguin empadronats i també d’un segon. La votació es farà amb el sistema de la “cistella de la compra”. Cada ciutadà podrà anar triant projectes fins que esgoti el pressupost que té assignat el districte. Sants-Monjuïc, Nou Barris i Sant Martí tenen 3,6 M € cadascun, mentre que les Corts està a la cua amb 2 milions.

mapa districtes pressupostos participatius

Entorns escolars i pacificació de carrers, les més nombroses

Entre les 204 propostes finalistes, les més nombroses (50) tenen a veure amb equipaments educatius i millores als entorns escolars. Les segueixen les pacificacions o remodelacions de carrers (37 projectes), guanyar espais verds i horts urbans (24) i propostes sobre mobilitat i carrils bici nous (21). La proposta que ha rebut més suports (2.441) és la remodelació del camp esportiu Julià de Capmany per fer-hi esports minoritaris com el criquet.

En les properes setmanes, tècnics municipals es posaran en contacte amb els responsables de cada proposta finalista per passar de la idea al projecte i concretar el pressupost de cada actuació. La incògnita és saber quants projectes es podran fer finalment. Tot dependrà de quant costi cada un i del pressupost que tingui assignat cada districte. Tot i això, el regidor de Participació, Marc Serra, ha dit que la intenció és que els que quedin fora de la inversió dels pressupostos participatius es puguin fer per altres vies perquè “són idees molt bones”.