Lectura del manifest a l'acte de reivindicació dels Drets Humans arran la crisi humanitària d'Afganistan davant l'ICAB

(ACN) Desenes de persones han participat aquest dilluns en una acció conjunta de l’advocacia catalana per reivindicar la defensa dels drets humans de la població afganesa. El Consell de l’Advocacia Catalana (CAC) ha convocat tots els col·legis i professionals a participar-hi. En el cas de Barcelona, l’acte ha estat presidit per la presidenta del CAC i degana de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), Maria Eugènia Gay.

A través d’un manifest, Gay ha recordat que la situació a la qual ha quedat exposada la població afganesa “els interpel·la profundament”, i ha destacat especialment les dificultats amb què es troben les seves dones i nenes.
La presidenta del CAC ha subratllat que “més enllà de les derivades geopolítiques i l’esdevenir de cada territori”, denuncien “la violència i la vulneració dels drets humans que s’està produint arran de la imposició del règim talibà”.

En aquest sentit, Gay ha instat la comunitat internacional a “mobilitzar-se immediatament” davant d’aquest “drama humanitari”, sens perjudici de jurisdiccions i competències. La degana de l’ICAB ha afegit que “l’Afganistan és un estat signatari de l’Estatut de Roma, i existeixen mecanismes, com l’actuació de la Cort Penal Internacional, per tal que es jutgin i s’aturin els crims de guerra que s’hi estan produint”.

La presidenta del CAC també ha fet una crida a no permetre “la impunitat” dels autors de pràctiques abusives, com és el cas de la tortura. Gay ha assenyalat que “volem llibertat i una vida digna per a la població afganesa i les seves dones i nenes”.