(ACN) La demarcació de Barcelona acollirà 36 homes i 37 dones, entre ells 34 menors, provinents de les evacuacions de l’aeroport de Kabul. Aquestes xifres corresponen a les derivacions fins a les 12 del migdia d’aquest divendres, i el Govern espanyol preveu que, durant la resta del dia, es puguin transferir cinc persones més cap a l’estat. L’Ajuntament de Barcelona es va oferir per acollir urgentment 50 refugiades afganeses.

Davant l’arribada de més persones desplaçades pel conflicte de l’Afganistan i altres, el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha demanat que els barcelonins ofereixin pisos i habitacions buits per acollir refugiats.

El consistori també ha alertat d’un augment de migrants en situació irregular per “l’allau de denegacions d’asil” d’Espanya.

Les dades de l’acollida a Catalunya

Catalunya acollirà almenys 136 refugiats afganesos arribats en el marc de les operacions d’evacuació de l’Exèrcit espanyol i les forces internacionals. En concret, 73 persones (34 menors d’edat) arribaran a la demarcació de Barcelona; 48 persones (23 menors), a Girona i 15 persones (cinc menors), a Tarragona.

Dels refugiats que arribaran a Catalunya, 74 són homes i 62, dones. D’aquests, 62 són menors d’edat.

Segons les dades publicades pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, la majoria dels refugiats arribats a la base de Torrejón aniran, per ara, a Catalunya i Castella i Lleó, que n’acollirà 146.

Més de 2.000 refugiats, la meitat dels quals menors, han arribat a Espanya

En total, des de l’inici de les repatriacions han arribat a Torrejón 2.058 persones, de les quals 1.641 provenien dels contingents espanyols i la resta, d’avions europeus o dels Estats Units. Fins ara, han entrat al sistema d’acollida 1.049 afganesos.

Per ara, les dades de l’executiu espanyol indiquen que 108 refugiats aniran a Andalusia; 100, a l’Aragó; 32, a Astúries; tres, a les illes Balears; 42, a Cantàbria; 61, a Castella-la Manxa; 59, al País Valencià; 18, a Extremadura; 36, a Galícia; 18, a La Rioja; 82, a Madrid; 70, a Múrcia; 63, a Navarra i 85, al País Basc. Hi ha 41 persones més que s’han derivat a una nova localització des de Torrejón, però per a les quals la base de dades d’Inclusió encara no té la destinació final.

Segons La Moncloa, el temps mitjà d’estada a les instal·lacions provisionals de trànsit a Torrejón és de 37 hores. D’altra banda, del total de 2.058 persones que han aterrat a les instal·lacions espanyoles, 1.131 són adults i 927, menors d’edat, amb 1.084 homes i 974 dones.