Donar veu a la gent del barri i alhora donar color al carrer de Freixures. Aquests són els objectius del Pintabarri, una iniciativa en què comerciants i veïns del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera han il·lustrat amb pintures els desitjos que tenen per millorar el barri. Fa dos anys es va fer una acció similar però en aquella ocasió es va pintar directament el paviment. En aquesta ocasió s’ha optat per pintar flors de fusta. El resultat són 21 flors que s’han exposat al carrer de Freixures i ara volen mostrar-les, de forma itinerant, totes alhora o de manera individual, en diferents espais del barri, com ara escoles o equipaments. Els organitzadors, la cooperativa d’art comunitari Art&Coop, i l’Associació de Veïns i Comerciants del Voltant del Mercat de Santa Caterina, també tenen previst enviar al districte les propostes rebudes de millores per al barri.

Creació artística comunitària per fer xarxa de barri

Alumnes de l’Escola Cervantes i de l’Escola Xavier, del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, han participat en el Pintabarri. El projecte, però, ha anat més enllà de demanar millores per al barri, tal com explica la pintora i treballadora social Nien Boots. “Que la gent s’uneixi al carrer i pinti, que parlin amb veïns que potser es troben pel carrer però amb qui mai no han parlat. És recuperar aquesta sensació de barri”.

Diferents mirades per a un mateix barri

En total s’han recollit més de 300 propostes de millora. Eva Vilanova, de la cooperativa Art&Coop i part de l’organització del Pintabarri, explica que entre les demandes més repetides hi ha “reduir la pressió del turisme, millorar la contaminació acústica, la necessitat de més espais verds, la diversitat que hi ha al barri i la diversió. Molts nens i nenes han manifestat la necessitat de tenir espais per jugar-hi”.

Veu i color a Santa Caterina

El Pintabarri s’ha treballat des del maig passat a través d’un grup motor al qual s’han sumat veïns, comerciants i artistes de la zona. Boris Meier Sàlvia, tatuador, creu que és “una bona iniciativa perquè moltes vegades tens la sensació que al barri només veus artistes, o veus la gent que hi viu, però a vegades està una mica apagat”.