Aquesta setmana s’està fent el tractament contra l’eruga de la processionària del pi als vorals dels camins més transitats del Parc Natural de la Serra de Collserola, que cada any rep tres milions de visitants. L’objectiu és reduir la població d’erugues ja que poden provocar greus reaccions al·lèrgiques a persones i animals de companyia, com ara gossos o cavalls. L’actuació s’està fent a camins, carreteres i àrees d’estada principal del parc dels municipis de Barcelona, Montcada i Reixac i el Baix Llobregat.

Protegir els visitants del parc d’al·lèrgies

Fa 30 anys que es fa aquesta actuació fitosanitària per protegir les persones però també els pins. L’eruga de la processionària del pi és una plaga que es menja les fulles dels pins i, si hi hagués molta infestació, podrien perdre tot el fullatge i quedar molt dèbils. Tot i això, no els mataria ja que al final de l’hivern les erugues baixen de l’arbre en processó —acte que dona nom a l’espècie— i, poc després, a la primavera, els pins tornen a brotar.

És entre entre finals de febrer i principis de març quan les erugues, ja grosses i amb pèls urticants, surten del niu i poden ser perilloses per a persones i animals.  Joan Vilamú, tècnic del servei de medi natural del Parc de Collserola, explica que els gossos, per exemple, si les llepen se’ls pot inflar la llengua i es poden arribar a ofegar-se i morir. Les persones que les toquen també poden patir d’al·lèrgies, més o menys greus. Per això, si es veu una eruga, el parc recomana no acostar-s’hi.

Control de la població de la plaga

Cada any, des del juliol fins a final d’octubre, es fa un control amb caixes trampa per saber quines poblacions de la papallona de la processionària hi ha al Parc de Collserola. Aquest any hi ha hagut tres zones en què han augmentat una mica respecte l’any passat però d’altres han disminuït. Durant els 30 anys de seguiment de la processionària, s’han anat veient alts i baixos, però està controlada i segueix un mateix estàndard.