Tot comença al saló d'una casa, i en concret, en aquest petit recipient. L'Abigail s'extreu llet del pit per donar-la al banc de llet materna de Catalunya. Ho va començar a fer quan la seva filla, que ara té nou mesos, ja no en prenia de manera continuada. ABIGAIL CRAVIOTTO, donant de llet materna "Poder ajudar altres crios i mares i pares, i que mai no se sap, sempre et pot passar a tu. Jo ja era donant de sang habitualment, i amb l'embaràs vaig deixar de ser-ho, i el fet de poder ajudar d'una altra manera ho vaig trobar molt maco." Una vegada s'omple el biberó, es congela. Quan la donant n'ha completat una desena de potets, li passen a recollir per casa. I d'allà, la llet congelada arriba al Banc de Llet, on se li practiquen diverses analítiques per comprovar que estigui en perfecte estat, i es pasteuritza. GEMMA VALETA, responsable del Banc de Llet "Hem de pensar que són nens que tenen risc de patir alguna malaltia intestinal o pulmonar, pensa que són nens molt immadurs, pesen menys d'un quilo i mig o tenen menys de 32 setmanes. Llavors la llet humana els aporta un reforç en el sistema immunitari a través de la llet materna." Els destinataris finals de la llet donada són nadons fràgils que estan ingressats en hospitals de Catalunya amb els quals el Banc de Llet té conveni. Alguns necessiten dosis extres de llet, i d'altres no poden ser alletats per les seves mares. Per això, aquesta llet és un gran regal per a les famílies receptores.

Els metges consideren que la llet materna és el millor aliment per als nadons. Alguns nounats necessiten una dosi extra de llet o hi ha mares que per causes majors no poden alletar els fills. En aquests casos, el Banc de Llet ofereix biberons que han donat altres dones que tenen prou llet, bona salut i hàbits saludables. Les candidates s’han de sotmetre a una anàlisi de sang per descartar certes malalties. Un cop superat aquest examen mèdic, el banc els proporciona l’estri per extreure la llet i els envasos per conservar-la. Les donacions es recullen a domicili. Les dones en poden donar la quantitat que vulguin.

El Banc de Llet Materna proporciona llet a 10 hospitals catalans. Les donacions es destinen a nadons prematurs d’entre 800 i 1.500 grams, amb alguna malaltia intestinal, o amb alguna deficiència immunitària. També s’utilitza en criatures que s’han sotmès a cirurgies de l’aparell digestiu. En dos anys, s’han atès 281 nens.