Durant 13 mesos els caixers automàtics han estat al punt de mira d'un grup que es dedicava a fer-los explotar per accedir als dispensadors de bitllets. Els delinqüents ficaven un tub al caixer, omplien l'aparell de gas inflamable i creaven una guspira que en provocava l'explosió. Per recollir els diners havien d'accedir a l'interior de l'oficina, de manera que amb una segona explosió feien caure la porta de l'edifici. I tot això ho feien en un temps rècord. RAMON GRASA, sotscap de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra "En el moment que es produex l'explosió, és l'explosió i automàticament en dos minuts pots tenir els diners i marxar. És una cosa ràpida. El que hi ha és un treball previ: arribar, deixar el cotxe, preparar, portar el material carregat..." Els Mossos d'Esquadra van detenir set persones el 25 de juny després que haguessin sostret 309.000 euros de diverses entitats. La banda va cometre 12 robatoris a Barcelona i l'àrea metropolitana. A la ciutat el grup va operar sobretot al districte de Sant Martí. Era una banda molt especialitzada, que buscava caixers relativament aïllats i acostumava a robar els dies festius, perquè és quan els dispensadors de bitllets estan més plens. Segons els Mossos, el líder del grup era un home italià amb coneixements avançats sobre explosius. "Aquest sistema, aquesta forma d'actuar, és molt d'Itàlia. Hi ha una sèrie de deliqüència a Itàlia que tenen aquesta modalitat i sempre que hem tingut alguna onada d'aquest tipus sempre han estat persones de nacionalitat italiana." En un dels pisos escorcollats els Mossos van trobar fórmules químiques i material per crear les explosions als caixers. Després de passar a disposició judicial, tres dels set detinguts han ingressat a presó.

La Unitat Central de Robatoris amb Força dels Mossos d’Esquadra ha desmantellat un grup que es dedicava a fer explotar caixers automàtics per accedir als dispensadors de bitllets. Les detencions es van realitzar el 25 de juny en el marc d’una investigació que va començar a mitjan any passat, i s’han arrestat sis homes i una dona d’entre 19 i 52 anys. Sis dels imputats són de nacionalitat espanyola i cinc d’ells tenen antecedents per diversos delictes.

Els delinqüents actuaven amb el mètode conegut en l’argot policial com a Plof Kraak: introduïen als caixers una cànula rígida juntament amb un cable elèctric. A continuació, hi introduïen gas inflamable i creaven una guspira per provocar una explosió i tenir accés als dispensadors de bitllets. Es tracta d’un sistema molt perillós ja que, segons els Mossos, no només destrossa la zona on es troba el caixer, sinó que pot suposar un risc per a l’estructura dels edificis. La tècnica dels arrestats va evolucionar amb el temps i, en els darrers robatoris, utilitzaven un explosiu no gasós perquè la primera deflagració trenqués els vidres de seguretat que envolten els caixers.

La banda estava molt especialitzada i havia perfeccionat les mesures de contravigilància. Previ al cop, els lladres controlaven l’entitat bancària i, fins i tot, sabien quin dia arribava el camió que recarregava els diners. Acostumaven a operar a l’inici dels dies festius, quan els dispensadors de bitllets estan més plens. Durant els robatoris, actuaven tres persones, que manipulaven els caixers totalment topades, mentre que dues més comprovaven que no hi hagués presència policial al voltant, supòsit en el qual avortaven l’operació ràpidament. A més de controlar l’entorn, abans de robar, malmetien les càmeres de seguretat dels caixers amb l’objectiu de no ser filmats.

En total van perpetrar una dotzena de robatoris a Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona i Sant Just Desvern i, des del 20 de maig de l’any passat (quan van destrossar el primer caixer) havien aconseguit sostreure més de 309.000 euros. Durant les detencions es van fer cinc escorcolls, tres a Barcelona i dos a Santa Coloma de Gramenet. En un dels pisos s’hi van trobar fórmules químiques que fan palès l’elevat grau de coneixement sobre explosius que tenia el líder del grup. Alguns explosius, fins i tot, han hagut de ser tractats pels TEDAX dels Mossos d’Esquadra, ja que suposaven un perill en cas de manipulació. Els agents també han recuperat cinc vehicles fets servir durant la vigilància i els robatoris, així com 76.000 euros en efectiu.

Després de passar a disposició judicial, tres dels set detinguts van ingressar a presó per odre judicial.