Nascudes a la tardor del franquisme, les associacions de veïns es converteixen en un agent clau en la transformació del barris del districte. Aquest 2020 celebren mig segle amb tota mena d’actes. L’11 d’abril del 1970 es va formalitzar oficialment l’associació de veïns de Nou Barris . El moviment veïnal va sorgir de la necessitat de dignificar uns barris amb moltes mancances. “Estem parlant de barris amenaçats per les piquetes, que es van autoconstruir el clavegueram, amb manca de serveis essencials, gairebé sense transport, etc.”, puntualitza en Pep Ortiz, membre de la Coordinadora d’Entitats i Associacions de Veïns de Nou Barris.
Una revista i passejades per recordar les lluites
Les associacions han volgut dedicar aquest any a celebrar el 50è aniversari amb una edició especial del ‘Clatellot’, la revista que des de fa vuit anys recull les demandes i preocupacions dels diferents barris. També amb la col·laboració de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris, que ha preparat passejades presencials i virtuals per explicar des dels carrers les lluites veïnals que han transformat els barris.
Sense aquestes lluites ciutadanes no hauria estat possible aconseguir bona part d’aquests canvis. “Si fem una mirada enrere per recordar com era fa 50 anys Nou Barris, veurem tot el que hem fet. – recorda Pep Ortiz– Han estat anys de lluita, assemblees i reivindicacions. Sense el moviment ciutadà de les associacions de veïns molt difícilment tindríem el Nou Barris actual, amb les coses bones i les dolentes”.
Entitats que lluiten plegades quan cal
A Nou Barris la unió sempre ha fet més força. Per aquest motiu, les associacions de veïns del districte han treballat conjuntament en moltes demandes. És el cas de les lluites que s’han unificat a partir de la Coordinadora d’Entitats i Associacions de Veïns de Nou Barris. També campanyes com la de 9Barris Cabrejada va demostrar la força de totes les entitats del districte.
El futur de les associacions
Per assegurar el futur de les associacions és clau rejovenir les entitats amb les noves generacions. “Ara estem vivint una mala ratxa, però això pot canviar en un no res. –comenta l’Antonio Silva, membre de la CAVNB i l’Arxiu – El moviment associatiu no està en crisi, en el moment que falti un fanal la cosa es pot tornar a reactivar. El moviment associatiu és una escola que no es pot deixar perdre, perquè és l’escola del carrer”.