L’abril del 1970 es va fundar l’Asociación de Vecinos de 9 Barrios, la primera associació veïnal de Nou Barris. De fet, el nom del districte surt precisament de la publicació d’aquesta entitat, que agrupava els nou territoris de la zona. Amb motiu del 50è aniversari de la fundació, l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris ha decidit fer durant tot el 2020 un seguit d’activitats per recordar la feina que van fer i fan les associacions veïnals per millorar els barris. “Hi ha una part de la història de les associacions i líders veïnals que és molt coneguda”, explica Arnaldo Gil, membre de l’Arxiu, “però nosaltres volem fer visible la història de molts altres veïns i veïnes anònims que van participar de les lluites, també”.

Les activitats ja han començat a la zona nord amb una passejada històrica i, en breu, es dedicarà una de les trobades de les ‘Històries de cafè’ a les lluites veïnals d’aquest territori. A banda d’aquestes dues activitats, que s’estendran per tots els barris, l’Arxiu prepara també dos seminaris i tres exposicions. També demanarà al districte la instal·lació d’una placa que declari els moviments veïnals com a part del patrimoni immaterial.

50 anys de les primeres associacions

L’embrió de les primeres associacions de veïns a Nou Barris van ser els grups de propietaris i caps de família de la zona. En poc temps, aquestes entitats nascudes sota el paraigua franquista van virar cap a una vessant més veïnal i reivindicativa. “És un fet de subsistència, van sorgir el que anomenem les lluites primàries, la gent no tenien cases, ni llum…”, comenta Arnaldo Gil. Però també hi havia “un component polític molt gran que lidera la lluita antifranquista“, afegeix.

Donar veu als veïns anònims

Un dels objectius de l’Arxiu Històric és donar veu a les fonts no oficials, que normalment queden oblidades en el relat de la història. “Volem rescatar de l’oblit molts fets i persones”, explica Gil, “moltes persones que hi havia a les associacions, que no militaven en partits i tampoc no tenen un nom destacat en la història local”. L’Arxiu ha col·laborat i col·labora en la conservació de la història i documents del moviment associatiu del districte. A més, com a membre de la Coordinadora d’Entitats i Associacions de Veïns de Nou Barris, treballa amb les associacions veïnals. “Avui dia, trobar gent que treballi de manera altruista per millorar els barris és molt revolucionari“, comenta.

Passejades, xerrades, exposicions i seminaris

Per commemorar el 50è aniversari de les associacions de veïns, l’Arxiu ha preparat diferents activitats al llarg de l’any. En primer lloc, faran set passejades per explicar la història de les lluites veïnals en els diferents barris. També dedicaran el seu cicle de xerrades Històries de Cafè a parlar amb alguns dels líders veïnals que encara estan en actiu, com a punt de partida per animar altres persones més “anònimes” a aportar el seu punt de vista.

En segon lloc, també estan organitzant tres exposicions: una de revistes, una de cartells i una tercera amb una mostra de la documentació de les associacions, que custodien des de fa anys.

Com a actes centrals hi ha previst celebrar dos seminaris sobre el tema, un de caire local i un segon amb visió de ciutat. Per últim, l’Arxiu ha iniciat els tràmits per demanar la col·locació d’una placa durant la Festa Major de Nou Barris que declari les associacions veïnals com a patrimoni immaterial del territori.