L’any 1977 marca l’inici de molts canvis. A l’arribada de les primeres eleccions democràtiques se sumen altres moviments de llibertat. Al mateix temps, a Nou Barris, les façanes s’omplen de pintades i els carrers de manifestacions. La mostra fotogràfica “Finals dels 70” recull tot aquest context. En aquella època, els barris del districte es trobaven molt deteriorats, bruts, sense urbanitzar. L’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris treu a la llum una selecció de fotografies originals provinents d’una donació feta per dos veïns ara fa 15 anys. La mostra es pot visitar fins a finals de març a l’Espai Via Favència.

Una donació de fa 15 anys

Les fotografies pertanyen a una exposició més gran que es va fer sobre el Partit del Treball d’Espanya, molt actiu en aquella època. “Hem restaurat les fotografies originals i hem fet una selecció –explica Arnaldo Gil, president de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris– en la qual es veu com eren els barris. I també queda reflectit l’ambient polític d’aquells anys, amb les manifestacions a la plaça de Sant Jaume, el primer 11 de setembre, etc.”. A més, la mostra recull també alguns cartells dels moviments de finals dels 70, com ara la defensa de l’estatut d’autonomia o la revolució feminista.

Una aposta per la fotografia original i la imatge

L’exposició és la primera que l’arxiu dedica plenament a la imatge. La intenció és iniciar, aquest any, una sèrie de mostres a l’Espai Via Favència centrades en la fotografia. “Volem treure a la llum les fotografies que tenim cedides des de fa anys a l’arxiu – explica Gil – les tenim catalogades i restaurades però volem que surtin fora dels classificadors. A Nou Barris tenim molts fotògrafs ja coneguts, però hi ha molta gent anònima que també ha recollit en imatge la història i transformació dels barris”.