Una enquesta de l’Associació contra Anorèxia i la Bulímia (ACAB) posa de relleu que la pandèmia ha incrementat el nombre de nois i noies adolescents que se senten insatisfets amb el seu cos. Així, un 47 % de les adolescents es vol aprimar, segons les dades recollides de més de nois i noies d’entre 12 i 16 anys de Catalunya. La xifra és 15 punts superior a la que es va obtenir en l’enquesta anterior, del 2019 (32 %). També els nois incrementen la voluntat d’aprimar-se i passen del 15 al 21 %. A més, un 41 % dels adolescents reconeix que ha fet dieta per aprimar-se sense cap control mèdic.

Un 8,7 % creu que pot tenir un trastorn de conducta alimentària (TCA)

L’ACAB creu que l’exposició prolongada a les xarxes socials i l’aïllament social en edats vulnerables ha provocat aquest increment de la insatisfacció corporal i alerta que aquest és un factor desencadenant en l’augment de casos dels trastorns de la conducta alimentària (TCA). De fet, un 8,7 % creu que pot estar patint un TCA, pràcticament el doble que el curs 2019-2202 (4,7 %). També hi ha un 32 % dels enquestats que creuen que un company o companya pot estar patint un problema d’alimentació. Les dades també posen de relleu que el 86 % dels adolescents afirma haver rebut burles pel seu físic.

Protocol pioner a les escoles en cas de sospita de TCA

L’ACAB i el Departament d’Educció han començat a treballar conjuntament per formar als professionals de les escoles perquè puguin identificar i prevenir els TCA. Es tracta d’una iniciativa pionera que permetrà als centres eductius tenir una persona formada en trastorns de conducta alimentària per poder identificar els senyals d’alerta i actuar davant la sospita d’un cas a l’escola. Aquest any ja ha començat la formació amb els orientadors dels centres de secundària i, a partir del gener del 2022, continuarà amb els equips d’assessorament psicopedagògic (EAP).