L’Ajuntament de Barcelona modificarà alguns elements dels Jardins de la Rambla de Sants amb l’objectiu de preservar el descans dels veïns, després de les queixes constants per incivisme a la zona. El consistori també ha tingut en compte la sentència del TSJC que dona la raó a una família que va denunciar que havia perdut intimitat a casa seva arran de la construcció del calaix elevat del passeig. Les obres de millora tindran una inversió de 390.000 euros i serviran per traslladar les zones d’estada de la rambla i per millorar-hi els espais enjardinats.

Cinc anys arrossegant queixes per incivisme i brutícia

Els Jardins de la Rambla de Sants es van inaugurar l’agost del 2016 i des del principi han estat envoltats de polèmica per la seva estructura. El gran calaix que serveix per cobrir les vies del tren i del metro i per on transcorre la rambla té una altura d’uns quatre pisos. A més, en alguns trams hi ha poca distància entre el calaix i els blocs d’habitatges. Això ha comportat des del principi queixes dels veïns que han vist com els seus habitatges han perdut vistes, claror i també intimitat ja que els seus balcons i finestres són ara a pocs metres de la rambla.

De fet, el TSJC ha donat la raó a una de les famílies que va denunciar l’Ajuntament per pèrdua d’intimitat, fet que els ha comportat una pèrdua de valor de l’immoble. I per això han rebut una indemnització econòmica, tot i que els diners guanyats, asseguren, no compensen les molèsties que la rambla els ocasiona.

Ens han compensat la devaluació del pis, però això no ens evita altres problemes com el soroll”
Sara Sánchez, veïna

Precisament el soroll i també el mal ús que es fa dels espais de la rambla és el que més preocupa el veïnat. Asseguren que s’hi reuneixen grups de persones fins a altes hores de la nit que no respecten el descans dels veïns i que a més embruten molt. Els veïns fa anys que viuen aquesta situació i l’han explicada tant al districte de Sants-Montjuïc com a la Guàrdia Urbana, ja que la situació es repeteix, segons diuen, pràcticament cada dia. Fins i tot han recollit centenars de signatures i han presentat també uns instància al Síndic de Greuges de Catalunya. Fins ara, però, la situació no ha millorat.

Hi ha baralles, borratxeres, carreres de patins, pixen a dins de l’ascensor… els veïns n’estem tips”
Montserrat Besoli, veïna
Truquem a la Guàrdia Urbana però no venen perquè ens diuen que no tenen efectius”
Maurici Costa, veí

Una gran obra que no es pot canviar, però sí millorar

El districte de Sants-Montjuïc ha anunciat que invertirà 390.000 euros a millorar alguns elements de la rambla. La idea és traslladar les zones d’estada, els espais on hi ha les pèrgoles de fusta i els bancs a un dels extrems del passeig, de manera que quedin més allunyades dels habitatges. També es milloraran les zones enjardinades. La intenció és fer-les menys accessibles ja que ara mateix no s’hi respecta la vegetació i tampoc el rec automàtic, que sovint està espatllat. Segons el districte de Sants-Montjuïc no es tracta de fer una rambla nova, ja que l’obra és molt recent i la inversió va ser molt elevada, però sí que s’hi poden fer modificacions que permetin millorar-la.

No podem tornar a fer l’obra però sí que podem millorar-ne algunes coses que afavoreixin el descans dels veïns”
Marc Serra, regidor de Sants-Montjuïc

Els veïns creuen que amb això no n’hi haurà prou ja que no s’evitarà que hi continuï havent incivisme, sinó que simplement es traslladarà el problema a un altre punt. “No crec que aquests canvis serveixin per erradicar les botellades i amb la brutícia que generen les persones que es reuneixen a la rambla. És un problema enquistat que s’hauria de treballar d’una altra manera”, lamenta el president de l’AV Badal, Brasil i la Bordeta, Alfredo Martínez. El districte preveu tenir el projecte de millora dels Jardins de la Rambla de Sants redactat la primavera del 2022 i iniciar les obres de millora a finals del 2022.