La directora de l’Agència Espanyola de Medicaments (AEMPS), María Jesús Lamas, assegura que l’Estat espanyol té garantides l’arribada de vacunes adaptades a les noves variants de covid-19 que es mostrin resistents als vaccins actuals (una casuística que s’està estudiant en el cas de l’òmicron). De fet, afirma que els últims acords que la Comissió Europea ha signat amb Pfizer i Moderna “ja preveuen la possibilitat de fabricar vacunes adaptades a la variant que se’ls indiqui en el termini de 100 dies“.

En una intervenció a la Comissió d’Investigació del Congrés sobre la gestió de les vacunes, Lamas ha assegurat que a l’estat espanyol “podem tenir la tranquil·litat que qualsevol eventualitat en el procés de vacunació estarà coberta”. La màxima responsable de l’AEMPS també recorda que les companyies farmacèutiques han de “poder adaptar les seves vacunes a les variants de preocupació” que vagin sorgint, i també anar “testejant la capacitat per neutralitzar-les”.

És urgent accelerar la vacunació de la covid globalment

Lamas assegura que, tot i l’escenari d’incertesa que ha generat l’aparició de la variant òmicron i l’increment de contagis, s’ha dedicat “molta atenció” als acords de compra de les vacunes per “abordar les necessitats del 2022 i 2023”. També ha recordat, però, la necessitat que la vacunació arribi a tot el món. “Compartir vacunes no és només un acte de cooperació, és també de Salut Pública. Tenim diverses variants de preocupació que van sorgir en zones amb una gran incidència de contagis”, apunta. Per tot plegat considera “urgent” accelerar la vacunació globalment.