Només durant els primers sis mesos de l’any, la Creu Roja a Catalunya ha atès un total de 3.467 dones i 42 infants a través del servei telefònic d’Atenció i Protecció per a les Víctimes de la Violència de Gènere (ATENPRO), el 900 222 292. Són pràcticament les mateixes, el 91 %, que durant tot l’any 2019, quan l’entitat va atendre 3.831 trucades.

Catalunya és la tercera comunitat autònoma amb més usuàries d’aquest servei que depèn del Ministeri de Sanitat.

Més trucades però menys denúncies

Durant els mesos de confinament, l’aïllament social i les restriccions de mobilitat han agreujat la situació de violència masclista i també, segons Creu Roja, s’ha incrementat “la intensitat de les agressions” tant vers les dones com també contra els seus fills. Per contra, les denúncies han disminuït un 10,3 %, respecte al mateix període de l’any passat. Un fet que també han constatat els Mossos d’Esquadra i l’Observatori de la Igualtat de Gènere. Ara bé, han detectat que les dones grans s’atreveixen més a denunciar aquesta situació per primera vegada.

La responsable de dones, cuidadores i maltractament de la Creu Roja, Gemma Roces, ha explicat que l’entitat ha hagut d’intensificar el seguiment i el  suport psicosocial a les víctimes de violència masclista tenint en compte el context del confinament. També es promouen activitats d’oci terapèutic amb l’objectiu, entre d’altres, de contribuir a la recuperació emocional dels infants que han patit situacions de violència a casa.