Test ràpid

Catalunya ja ha començat a rebre els 180.000 tests ràpids per detectar la covid-19 que el Govern espanyol li havia promès. És la segona comunitat autònoma, després de Madrid, que en rebrà 206.400, que tindrà més proves d’aquest tipus destinades a fer un diagnòstic ràpid per a la detecció del coronavirus.

Així s’ha informat aquest dilluns al matí des de la roda de premsa que diàriament ofereix l’Estat després de la reunió del Comitè Tècnic Espanyol, que segueix l’evolució de la pandèmia. Per Twitter, des del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública també s’han distribuït algunes imatges de les remeses de tests, a punt per a l’enviament.

Quins criteris se seguiran per fer els tests ràpids?

María José Sierra

, portaveu del Centre de Coordinacio d’Alertes i Emergències Sanitàries, ha explicat que l’arribada d’aquests nous tests servirà per prioritzar les proves de detecció precoç en pacients que fins ara no havien pogut estar diagnosticats, com ara els pacients lleus. Fins ara les proves només es feien en pacients hospitalaris i personal sanitari que ho requeria.

La idea és aconseguir aïllar d’una manera més precisa els casos de coronavirus i així evitar que augmenti la circulació de la covid-19. També conèixer com circula el virus i quins pacients han passat la malaltia. A banda d’aquests tests, es continuaran fent servir les proves PCR, que actualment són les tècniques més fiables pel diagnòstic (fonamentals per aquesta fase de desescalament).

Bona part dels tests aniran a les residències geriàtriques catalanes

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest dilluns la rebuda dels 180.000 tests ràpids. Vergés ha explicat que són els equips sanitaris qui estan treballant per distribuir els tests, que són de tipus serològic. La consellera ha dit que els tests es combinaran amb les proves pcr’s i que es distribuiran a diversos espais, com les residències geriàtriques, de discapacitats i de persones amb malalties mentals.

Segons Vergés, actualment ja hi ha 1.970 llits d’UCI a Catalunya i d’aquests, 1.511 estan ocupats per malalts Covid-19, el que representa un 85 %. “Hem incrementat molt la capacitat d’UCI’s, en teniem unes 600 abans de la crisi”, ha afirmat Vergés.

Vergés també ha explicat que des de la conselleria es plantegen que els pacients crítics de coronavirus puguin estar acompanyats per una persona en les últimes hores.

Gairebé un 30 % dels infectats ja han estat donats d’alta

La compareixença del Comitè Tècnic també ha servit un dia més per actualitzar les dades d’afectats pel coronavirus. En l’última jornada s’han registrat 4.273 casos nous a tot l’estat, xifra inferior a la d’aquest diumenge, i ja sumen 135.032 afectats. El nombre de morts també ha patit un lleuger descens, en les últimes 24 hores han mort 637 persones i la xifra total puja a 13.055.

Les dades de persones que han superat la malaltia ascendeixen a 40.437 (més de 2.300 en les últimes hores). María José Sierra, del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, ha destacat que això suposa gairebé un 30 % de tots els casos notificats. Sobre l’increment de positius i morts, menor que dies anteriors, Sierra ha assegurat que les xifres “confirmen la tendència descendent”. 

Dades de personal sanitari afectat

Pel que fa als sanitaris afectats, s’ha donat a conèixer que hi ha 19.400 professionals sanitaris que han donat positiu per coronavirus al conjunt d’Espanya, dels quals un de cada 10 ha requerit ingrés hospitalari. Per tant, la majoria dels sanitaris infectats han rebut atenció domiciliària.